300x80

Photobucket

Για να διαφήμιση επικοινωνήστε μαζί μας..

Breaking News

Μπαλωθιές και κάφροι


Κάφροι
Οι Κόσα αρχικά ζούσαν στο Τρανσκέι, κοντά στις ακτές του Ινδικού Ωκεανού, της Νότιας Αφρικής, κοντά στο Λεσότο και είναι μία από τις πολλές φυλές των Νότιων Νγκούνι, των λαών που μιλούν γλώσσες Μπαντού. Κυριότερες ομάδες της φυλής Κόσα είναι οι Γκαλέκα, Νγκίκα, Ντουσάντ, Ντλάμπα, Κουάγι, Ντίντε και Γκουνκχουέμπε. Αυτές οι ομάδες παλαιότερα είχαν την ονομασία Κάφροι.
Κάφρος, από την αραβική λέξη Καφίρ, που σημαίνει «άπιστος» και που χρησιμοποιήθηκε από τους Μουσουλμάνους, για τους λαούς αυτούς.
Τον 18ο-19ο αιώνα, είχαν συνεχείς συγκρούσεις με τους Ευρωπαίους αποίκους, του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας, οι οποίες και ονομάστηκαν πόλεμος των Κάφρων, από τους διαρκέστερους αγώνες των αφρικανικών λαών ενάντια στην ευρωπαϊκή εισβολή. Πλέον, είναι λαός κατεξοχήν γεωργικός και διατηρεί και κάποια λίγα κοπάδια βοοειδών. Επομένως, λάθος θεωρούμε ότι συχνάζουν σε γήπεδα και επιτίθενται σε παίκτες αντίπαλης ομάδας...


Μπαλωθιές
μπαλωτέ και μπαλωθιά, (η) = πυροβολισμός. Λεξικό Ιδομενέως Ι. Παπαγρηγοράκη για τα κρητικά, ριζίτικα τραγούδια της τάβλας και της στράτας. Χανιά, 1956 – 57.
Σφοδρό φραστικό επεισόδιο μεταξύ της βουλευτού της ΝΔ Φωτεινής Πιπιλή και του ανεξάρτητου βουλευτή της Δημοκρατικής Συμμαχίας Χρήστου Μαρκογιαννάκη, σημειώθηκε στη Βουλή, με αφορμή τις κρητικές «μπαλωθιές». Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλης Κριτσωτάκης, υποστηρίζει επίσης ότι οι κρητικές μπαλωθιές δεν είναι έθιμο του νησιού και σε καμία περίπτωση δεν αναδεικνύουν την παράδοση.
Όσον αφορά την ουσία του συζητούμενου νομοσχεδίου, μετατρέπεται σε κακούργημα το αδίκημα της κατοχής πολεμικού όπλου, ενώ δίνεται η δυνατότητα σε όσους διαθέτουν παράνομα κυνηγετικά όπλα να τα δηλώσουν πληρώνοντας το 20πλάσιο του προβλεπόμενου παραβόλου για την απόκτηση αδείας.
«Δεν παίζω μπλιο άλλες μπαλωθιές
τούτες τσι μαύρες μέρες
στα ύψη ανεβαίνουν οι τιμές
κι ακρίβυναν κι οι σφαίρες»

Διαδήλωση
(η) * δημόσια συγκέντρωση και πορεία πλήθους ατόμων με σκοπό τη διαμαρτυρία ή τη διατύπωση αιτημάτων.
Η πρώτη διαδήλωση στη νεοελληνική ιστορία έλαβε χώρα - καλή ώρα –Φεβρουάριο, του 1821. Οι Πατρινοί βγήκαν στους δρόμους με οικονομικά αιτήματα, αλλά και ζητώντας απελευθέρωση συμπολιτών τους.
Το 1893, ο Τρικούπης επιχείρησε να εξυγιάνει τον δημόσιο τομέα με αξιοκρατικά κριτήρια πρόσληψης κι εκσυγχρόνισε την εικόνα της Ελλάδας με τεράστια έργα υποδομής. Ωστόσο, εφάρμοσε σκληρά οικονομικά μέτρα που είχαν αντίκτυπο, κυρίως, στην τσέπη των λαϊκών τάξεων. Η μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και η αύξηση των σχολικών διδάκτρων έβγαλαν τους πολίτες στους δρόμους. Τότε πραγματοποιήθηκαν μεγάλες διαδηλώσεις οι οποίες καταστάλθηκαν με πρωτοποριακές μεθόδους από την αστυνομία του Μπαϊρακτάρη. Τότε, για πρώτη φορά, χρησιμοποιήθηκε η καταστολή των διαδηλωτών με αντλίες ύδρευσης. Ψεκάστε, τελειώσατε...

Λιβύη
Η επίσημη ονομασία του κράτους είναι Μεγάλη Αραβική Λιβυκή Σοσιαλιστική Λαϊκή Τζαμαχιρίγια. Η λέξη «Τζαμαχιρίγια» μπορεί να μεταφραστεί σαν «κράτος των μαζών». Το όνομα της χώρας προέρχεται από τον αιγυπτιακό όρο Λεμπού, ο οποίος αναφέρεται στους Βερβερίνους που ζούσαν δυτικά του Νείλου. Στα ελληνικά έγινε Λιβύη, αν και στην αρχαία Ελλάδα ο όρος είχε ευρύτερη σημασία, υπονοώντας ολόκληρη τη Βόρειο Αφρική δυτικά της Αιγύπτου ή και ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο. Την 1η Σεπτεμβρίου 1969, μια μικρή ομάδα στρατιωτικών με επικεφαλής τον 27χρονο τότε Μουαμάρ αλ Καντάφι, οργάνωσαν πραξικόπημα εναντίον του βασιλιά Ίντρις, ο οποίος βρισκόταν για λόγους υγείας στα Καμένα Βούρλα. Εδώ στην Ελλάδα, το πραξικόπημα πέρασε στα ψιλά, αφού, εκείνη τη χρονιά, έκανε πρεμιέρα η ταινία «Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά» σε παραγωγή Φίνος Φιλμ, με πρωταγωνιστές την Αλίκη Βουγιουκλάκη, τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, τον Άγγελο Αντωνόπουλο, τον Παντελή Ζερβό και τον Σπύρο Καλογήρου. Έγινε, την εποχή που προβλήθηκε, η τρίτη πιο εμπορική ταινία στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου - μετά την «Υπολοχαγό Νατάσσα» και την «Αρχόντισσα και τον αλήτη» - έχοντας κόψει 739.001 εισιτήρια


Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Ανοιχτόμυαλο παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Leave a Reply