300x80

Photobucket

Για να διαφήμιση επικοινωνήστε μαζί μας..

Breaking News

Τηλεφωνική γραμμή SOS: 15900 για γυναίκες, θύματα βίας

Η γραμμή λειτουργεί στα ελληνικά, τα αγγλικά και τα γαλλικά για να βοηθήσει κάθε γυναίκα, ενήλικη ή ανήλικη, που έχει πέσει θύμα βίας..
Δεκάδες χιλιάδες γυναίκες μπορούν να αναζητήσουν βοήθεια στην τηλεφωνική γραμμή που δημιούργησαν η γενική γραμματεία Ισότητας και το υπουργείο Εσωτερικών και τέθηκε σε λειτουργία την περασμένη Παρασκευή.

«Μόνο το 2% των περιπτώσεων κακοποίησης γυναικών συμβαίνουν για μια και μόνη φορά. Για το υπόλοιπο 98% δεν υπάρχει τελευταία φορά», αναφέρει το τηλεοπτικό σποτ του υπουργείου, ενώ τα στοιχεία για τη βία εις βάρος των γυναικών στη χώρα μας είναι συγκλονιστικά.


Τα τελευταία χρόνια δεκάδες χιλιάδες γυναίκες είναι θύματα διακίνησης για σεξουαλική εκμετάλλευση. Σύμφωνα με την υφυπουργό Εσωτερικών, Θεοδώρα Τζάκρη, τα θύματα του trafficking στη χώρα μας ανέρχονται σε 50.000 θύματα ετησίως.


Η κα Τζάκρη τόνισε ότι η γραμμή αποτελεί το πρώτο μιας σειράς έργων για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών. Ακολουθούν τον Σεπτέμβριο τα 14 Συμβουλευτικά Κέντρα στις αντίστοιχες Περιφέρειες και αργότερα οι 14 αντίστοιχοι ξενώνες.


Όπως διευκρίνισαν η κ. Τζάκρη και η Γ.Γ. Ισότητας κ. Μαρία Στρατηγάκη, τόσο τα Κέντρα όσο και οι ξενώνες θα στελεχωθούν με εξειδικευμένο προσωπικό κοινωνικών επιστημών, που βρίσκεται διαθέσιμο στη δημόσια διοίκηση και θα στελεχώσει τις υπηρεσίες μέσω μετατάξεων.


Στο πλαίσιο της τηλεφωνικής γραμμής SOS 15900 θα παρέχονται πληροφορίες για την αναζήτηση πρώτων βοηθειών, ψυχολογική υποστήριξη, νομική αρωγή για τα βήματα που μπορεί να ακολουθήσει κάθε γυναίκα προκειμένου να αξιοποιήσει τις προστατευτικές διατάξεις του νόμου. Η δράση της τηλεφωνικής γραμμής θα ολοκληρωθεί με τη λειτουργία των ξενώνων όπου θα παραπέμπονται τα θύματα.


Η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών έχει ήδη παραδώσει το νομοσχέδιο με τις νέες διατάξεις, που δίνουν έμφαση σε μέτρα ευαισθητοποίησης και προστασίας των θυμάτων και όπου νομοθετούνται όλες οι μορφές βίας που ασκούνται σωματικά, ψυχολογικά, λεκτικά και ηθικά στις γυναίκες.


Ο νόμος κατοχυρώνει τα δικαιώματα των γυναικών θυμάτων -όπως το δικαίωμα στην πληροφόρηση και τη δωρεάν νομική βοήθεια- ενώ πραγματοποιεί μια θεμελιώδη αλλαγή σε σχέση με τις υπάρχουσες διατάξεις. Θέτει ως κορωνίδα της φιλοσοφίας του την προστασία του θύματος της έμφυλης βίας και όχι της οικογένειας, στο όνομα της οποίας συχνάκις θυσιάζεται, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την ψυχολογική και σωματική της ακεραιότητα, η γυναίκα θύμα βίας.


Η κα Στρατηγάκη σημείωσε ότι «οι γυναίκες, θύματα βίας, μπαίνουν σε φαύλο κύκλο και θεωρούν ότι οι ίδιες προκαλούν τη βία. Αυτές τις γυναίκες πρέπει να προσεγγίσουμε και να καταλάβουμε ότι το φαινόμενο είναι μαζικό, αλλά δεν βγαίνει έξω από την οικογένεια. Για μένα, μια φεμινίστρια της μεταπολίτευσης, η σημερινή ημέρα είναι πολύ σημαντική».


H Γ.Γ. Ισότητας χρηματοδοτείται για την υλοποίηση του Εθνικού Προγράμματος για την ουσιαστική Ισότητα των δυο Φύλων με 60 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ. Από αυτά τα 30 εκατ. ευρώ περίπου διατίθενται για την πρόληψη και αντιμετώπιση της έμφυλης βίας -με τα Συμβουλευτικά Κέντρα σε Περιφέρειες και Δήμους, τους ξενώνες φιλοξενίας, την τηλεφωνική γραμμή SOS για τις γυναίκες θύματα βίας και την εκστρατεία ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της κοινής γνώμης. Τα Συμβουλευτικά Κέντρα θα στελεχωθούν με 66 ειδικούς επιστήμονες και οι ξενώνες με 126 ειδικούς (9 άτομα σε κάθε ξενώνα).

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Ανοιχτόμυαλο παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Leave a Reply