300x80

Photobucket

Για να διαφήμιση επικοινωνήστε μαζί μας..

Breaking News

Άγνωστα Πρόσωπα της Ιστορίας

Σαν παιδί τα περισσότερο ενδιαφέροντα πράγματα για μένα ήταν τα πράγματα που υπήρχαν λιγότερο γνωστά στους υπολοίπους.
Δεν είμαι σίγουρος τι με τράβηξε να αγαπώ όλα τα σκοτεινά και άγνωστα πράγματα, το μόνο σίγουρο είναι πως το πάθος παραμένει μαζί μου μέχρι σήμερα. Σε αυτή τη λίστα θα δούμε τις ζωές έξι ατόμων (ή ομάδες ανθρώπων) που θα έπρεπε σχεδόν ο καθένας μας να γνωρίζει αλλα δυτυχώς δε το κάνει. Δεν ξέρω γιατί υπάρχει τέτοια πληθώρα ιστορικών γεγονότων που δεν είναι γνωστά στο ευρύ κοινό και ανθρώπων που δε κατάφεραν να μπούν στο hall of fame.


Nicolas Steno

(11 Ιανουαρίου 1638 - 25 Νοεμβρίου 1686) ήταν Δανός πρωτοπόρος τόσο στην ανατομία όσο και στη γεωλογία. Το 1659, αποφάσισε να μη δεχθεί τίποτα σα γεγονός που διάβαζε σε βιβλία και να αμφισβητήσει τα πάντα και να προσπαθήσει να επιλύσει μόνος, με προσωπική έρευνα θέματα που του φαινόντουσαν ενδιαφέροντα . Οι συνέπειες αυτής της αυτο-μελέτης είναι ότι θεωρείται ο πατέρας της γεωλογίας και στρωματογραφίας. Ήταν υπεύθυνος για την αναγνώριση των γεωλογικών στρωμάτων, και της θεωρίας ότι οι διαδοχικές στρώσεις γεωλογικών σχηματισμών (στρώματα) περιείχαν απολιθώματα της ζωής με χρονολογική σειρά. Έγινε τελικά διδάσκαλος στην οικογένεια των Μεδίκων, Επίσκοπος και κατέληξε ένας ισχυρός ηγέτης της Καθολικής Αντιμεταρρύθμισης. Είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστος, παρά τα πολλά μεγάλα επιτεύγματά του, γεγονός το οποίο μπορεί να οφείλεται στο θρησκευτικό ζήλο του σε μια εποχή που απομακρυνόταν από την αιτιολογημένη επιστήμη προς την επιστήμη της παρατήρησης.


Κλεισθένης

Ποιος είναι ο πατέρας της δημοκρατίας; Δεν είναι ο Τόμας Τζέφερσον, όπως πολλοί Αμερικάνοι παραδόξως φαίνεται να πιστεύουν, ούτε ο Πλάτωνας, ούτε ο Περικλής. Ήταν, στην πραγματικότητα ο Κλεισθένης. Εισήγαγε πρώτος τη δημοκρατία στις ελληνικές πόλεις-κράτη (αναμφίβολα ακολουθώντας ορισμένες από τις αρχές που στο παρελθόν ορίστηκαν από το Σόλωνα) το 508 π.Χ., μετά την απόκτηση πολιτικής δύναμης στην Αθήνα. Από το 508 έως το 502 π.Χ., άρχισε να αναπτύσσει μια σειρά από σημαντικές μεταρρυθμίσεις, που οδήγησαν στο σχηματισμό της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Ελευθέρωσε όλους τους άνδρες που ζουσαν στην Αθήνα και την Αττική δίνοντάς τους τον τίτλο πολίτες και το δικαίωμα ψήφου στο πλαίσιο μιας δημοκρατικής κοινωνίας. Ίδρυσε επίσης ένα συμβούλιο (βουλή). Όλοι οι πολίτες ηλικίας άνω των τριάντα ήταν επιλέξιμοι για να συμμετέχουν στο συμβούλιο ενθάρρυνοντας έτσι τη συμμετοχή των πολιτών στην κυβέρνηση. Αν και η μορφή της Δημοκρατίας που όρισε τότε μπορεί να μην είναι η ίδια με τις πολλές δημοκρατίες ανά τον κόσμο σήμερα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτό ήταν το πρώτο βήμα.


Rabban Bar Sauma (1220-1294)
Ο Marco Polo της Ανατολής, και όμως είναι σχετικά άγνωστος.

Ήταν ένας τουρκικής καταγωγής / μοναχός Μογγόλων, που έγινε διπλωμάτης της χριστιανικής πίστης. Είναι γνωστός για την επιβίβαση και την καθοδήγηση ενός προσκυνήματος από μογγόλους Μοναχούς απο την Κίνα έως την Ιερουσαλήμ με έναν από τους μαθητές του, Rabban Markos. Λόγω στρατιωτικών ταραχών στην πορεία, ποτέ δεν έφτασαν στον προορισμό τους, αλλά αντ 'αυτού πέρασαν πολλά χρόνια ελεγχόμενη απο Μογγόλους Βαγδάτη. Ο μαθητής του Markos τελικά επελέγη ως Νεστοριανοί Πατριάρχης, και αργότερα πρότεινε τον δάσκαλό του να σταλεί σε μια άλλη αποστολή, ως πρεσβευτής των Μογγόλων στην Ευρώπη. Ο ηλικιωμένοι μοναχός συναντήθηκε με αρκετούς Ευρωπαίους μονάρχες, όπως τον Πάπα, στις προσπάθειες του για μία συμμαχία γαλλο-Μογγόλων. Η αποστολή δεν έφερε καρπούς, αλλά στα τελευταία του χρόνια στη Βαγδάτη, o Rabban Bar Sauma έκανε μία τεκμηριωμένη έρευνα ολόκληρου του ταξιδιού της ζωής του. Οι Γραπτές αναφορές από τα ταξίδια του έχουν μοναδικό ενδιαφέρον για τους σύγχρονους ιστορικούς, καθώς δίνουν μια εικόνα της μεσαιωνικής Ευρώπης κατά το κλείσιμο της περιόδου της Σταυροφορίας . Ο Rabban Bar Sauma θεωρείτε με βάση την ερευνά του έντονα ευφυής, ανοιχτόμυαλος και οξυδερκής παρατηρητής. Τα ταξίδια του συνέβησαν πριν από την επιστροφή του Μάρκο Πόλο στην Ευρώπη, και οι γραφές του δίνουν μια αντίστροφη άποψη της Ανατολής για τη Δύση.


Mary Anning

(21 Μαΐου 1799 - 9 Μαρτίου 1847) Ήταν μία Βρετανίδα συλλέκτης ορυκτών, έμπορος και παλαιοντολόγος, που έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο για μια σειρά από σημαντικά ευρήματα που έκανε στην περιοχή όπου ζόυσε . Το έργο της συνέβαλε στις θεμελιώδεις αλλαγές στην επιστημονική σκέψη για την προϊστορική ζωή και την ιστορία της γης που σημειώθηκαν στις αρχές του 19ου αιώνα, και όμως είναι ελάχιστα γνωστή σήμερα, ενώ ο Δαρβίνος σε αντίθεση έχει γίνει ένα όνομα που αναφέρετε παντού. Μερικές απο τις Ανακαλύψεις της περιέλαβαν το πρώτο σκελετό ichthyosaur που εντοπίστηκε ορθώς, τον οποίο μαζί με τον αδελφό της ανακάλυψαν όταν ήταν μόλις δώδεκα ετών, τους πρώτους δύο σκελετούς plesiosaur που βρέθηκαν ποτέ, το πρώτο σκελετό pterosaur που βρέθηκε εκτός της Γερμανίας, και ορισμένα σημαντικά απολιθώματα ψαριών . Λόγω του φύλου και των θρησκευτικών πεποιθήσεων της, μεγάλο μέρος της εργασίας της δεν δημοσιεύτηκε ποτέ και, στην πραγματικότητα, σπάνια έλαβε πίστωση για την επιστημονική συμβολή της.


Jan Wnek

Ο Jan Wnek ήταν πραγματικά ένας αξιόλογος άνθρωπος ο οποίος είναι ελάχιστα γνωστός έξω από την μητρική του την Πολωνία. Αγράμματος ξυλουργός, γεννημένος το 1828, ο οποίος έγινε γλύπτης, ζωγράφος και πρωτοπόρος της αεροπορίας. Έκανε διεξοδικές έρευνες πάνω στα φτερά της πάπιας σε μια προσπάθεια να μάθει πώς να πετούν, και, τελικά, δημιούργησε ένα αλεξίπτωτο που του επέτρεψε να κάνει ορισμένες σύντομες πτήσεις. Η φήμη του ήταν μεγάλη και στις πόλεις γύρω από όπου και έζησε, λόγω των χαρακτηριστικών πτήσεων του. Πέθανε σε ηλικία 41 χρονών, όταν κάποια από τις πτήσεις του πήγε στραβά. Δυστυχώς δε διασώζονται αρχεία ή σχέδια του έργου του στον τομέα των αερομεταφορών όμως μπορείτε να ψάξετε και να βρείτε μερικά απο τα απίστευτα γλυπτά που δημιούργησε.


Baldwin IV της Ιερουσαλήμ

(1161 - 1116 Μάρτιος, 1185) ήταν ο βασιλιάς της Ιερουσαλήμ, απο το 1174 έως το 1185. Στα παιδικά του χρόνια, ανακαλύφθηκε ότι έπασχε απο λέπρα και, λόγω του νεαρού της ηλικίας του, οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτηκαν ότι δεν θα βασιλεύει καιρό. Στέφθηκε σε ηλικία 13 ετών, και έτσι η Ιερουσαλήμ κυβερνήθηκε από δύο αντιβασιλείς, ένας από τους οποίους υπέγραψε συνθήκη ειρήνης με το Σαλαντίν. Όταν ο Baldwin ενηλικιώθηκε δεν ανανεώσε τη συνθήκη, και, αντ 'αυτού, ξεκίνησε μια σειρά πολέμων εναντίον του - πρωτοστάτης πάνω στο αλογό του, παρά το γεγονός ότι έπασχε από λέπρα. Είχε πολλές επιτυχίες στις μάχες του, οι οποίες οδήγησαν το μουσουλμανικός πληθυσμό να αναφέρετε σε αυτόν ως «το γουρούνι». Ο Baldwin ήταν θαρραλέος στη μάχη και σοφός στην πολιτική - διοργάνωνε γάμους που οχυρώρωναν τη βασιλεία και τη δύναμή του. Κατέληξε να βασιλεύει για έντεκα χρόνια - τα τελευταία δύο χρόνια συν-βασίλευσε με των πέντε ετών ανιψιό του Βασιλιά Βαλδουίνο Β, και σε αντίθεση με την ταινία Kingdom of Heaven o Baldwin IV δεν φορούσε μάσκα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Ανοιχτόμυαλο παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Leave a Reply