300x80

Photobucket

Για να διαφήμιση επικοινωνήστε μαζί μας..

Breaking News

Κάμερες και στα σχολεία

Κατ' εξαίρεση και υπό όρους νομιμοποιείται η βιντεοεπιτήρηση σχολικών συγκροτημάτων, μεγάλης έκτασης, κατά την ώρα λειτουργίας τους και όπου δεν είναι πρακτικά δυνατός ο έλεγχος των απομακρυσμένων εγκαταστάσεων, με οδηγία που εξέδωσε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
Η Αρχή δίνει το δικαίωμα στις διοικήσεις των σχολείων, με τη σύμφωνη γνώμη του διδακτικού προσωπικού, του συλλόγου γονέων και των μαθητικών συλλόγων, όπου υπάρχουν, να τοποθετήσουν και να λειτουργούν κάμερες σε απομακρυσμένα σημεία των σχολικών συγκροτημάτων.

Σημειώνεται πάντως, πως σε πρώτη φάση προβλέπεται δοκιμαστική λειτουργία του συστήματος, ώστε να αξιολογηθεί η εφαρμογή του μέτρου, μέσω της Συνταγματικάπροβλεπόμενης Αρχής της αναλογικότητας, όπως θα προκύψει από τη “σχέση” προστασίας των προσωπικών δεδομένων και προστασίας προσώπων και αγαθών.

Πιο συγκεκριμένα, με την Οδηγία 1/2011 της Αρχής, δίδονται κατευθυντήριες γραμμές για τη νόμιμη χρήση συστημάτων βιντεοεπιτήρησης σε ιδιωτικούς χώρους προσβάσιμους  στο κοινό, με στόχο την προστασία προσώπων και αγαθών, που βρίσκονται στο συγκεκριμένο χώρο.

Στο Γενικό Μέρος της η Οδηγία προβλέπει και ρυθμίζει το πεδίο εφαρμογής της, την εξειδίκευση της αρχής της αναλογικότητας, την απαγόρευση επιτήρησης χώρων εργασίας, το χρόνο τήρησης των δεδομένων, την υποχρέωση  γνωστοποίησης στην Αρχή της εγκατάστασης του συστήματος βιντεοεπιτήρησης, την υποχρέωση ενημέρωσης των προσώπων που εισέρχονται στην εμβέλεια του συστήματος και το δικαίωμα πρόσβασης και αντίρρησης των υποκειμένων των δεδομένων.

Στο Ειδικό Μέρος της Οδηγίας ρυθμίζονται οι προϋποθέσεις εγκατάστασης και λειτουργίας καμερών στις διάφορες κατηγορίες υπευθύνων επεξεργασίας, όπως πολυκατοικίες, γραφεία, τράπεζες, ξενοδοχεία, σχολεία, εμπορικά κέντρα και καταστήματα, νοσηλευτικά ιδρύματα, μουσεία, πρατήρια υγρών καυσίμων κλπ.

Διευκρινίζεται πάντως, ότι η Οδηγία δεν αφορά την εγκατάσταση καμερών από κρατικές αρχές σε δημόσιους χώρους, θέμα που ρυθμίζεται από το άρθρο 14 του ν. 3917/2011 και τις διατάξεις του υπό έκδοση διατάγματος

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Ανοιχτόμυαλο παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Leave a Reply