300x80

Photobucket

Για να διαφήμιση επικοινωνήστε μαζί μας..

Breaking News

Η Αφρική "μητέρα" όλων των γλωσσών του κόσμου!


Καταρρίπτεται η άποψη ότι όλες οι γλώσσες του πλανήτη εμφανίστηκαν ανεξάρτητα σε διάφορες περιοχές και χρονικές περιόδους! Η Αφρική είναι ο τόπος γέννησης τους, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, ενώ η “ηλικία” των γλωσσών είναι περίπου 150.000 χρόνων.

Σε εξονυχιστική ανάλυση 504 γλωσσών προχώρησε η μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το βρετανικό πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και του νεοζηλανδικού πανεπιστημίου του Όκλαντ, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Science”.
Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής είναι εντυπωσιακά: η γλώσσα πιθανότατα ήταν ένα από τα σημαντικότερα «εργαλεία» που επέτρεψε στους προγόνους μας να μεταναστεύσουν με επιτυχία από την Αφρική και να αποικίσουν τον υπόλοιπο κόσμο. Από εκεί ξεκίνησαν όλα...

Μάλιστα, στην έρευνα αυτή υποστηρίζεται ότι η γλωσσολογική εξέλιξη «κρύβεται» στη διαχρονική εξέλιξη των ήχων των γλωσσών. Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στην ηλικία ενός πολιτισμού και στον αριθμό των φωνημάτων (ιδιαίτερων ήχων), που περιέχει η γλώσσα του.

Έτσι λοιπόν, ενώ πολλές αφρικανικές γλώσσες έχουν περισσότερα από 100 φωνήματα, τα αγγλικά, τα γαλλικά και τα γερμανικά έχουν γύρω στα 45 η κάθε μια και η γλώσσα της Χαβάης μόνο 13. Γενικά, όσο πιο πρόσφατα αποικίστηκε από ανθρώπους μια περιοχή του πλανήτη (π.χ. η Νότια Αμερική και η Ωκεανία), τόσο λιγότερα φωνήματα εμφανίζει σήμερα η γλώσσα της.

Οι πρώτοι άνθρωποι (homo sapiens) εκτιμάται άρχισαν τις μεταναστεύσεις από την «μαύρη ήπειρο» πριν από περίπου 80.000 χρόνια και αφού ήδη είχαν εξελίξει σε ένα βαθμό την γλώσσα τους. Περίπου 150.000 χρόνια πίσω πρωτοεμφανίστηκαν οι πρώτες μορφές γλώσσας σε σπηλαιογραφίες.

Αντιδράσεις αναμένονται στον επιστημονικό χώρο της γλωσσολογίας αφού οι περισσότεροι θεωρούν πως είναι αδύνατο να ανιχνεύσει κανείς την προϊστορία της γλώσσας σε βάθος χρόνου μεγαλύτερο των 6.500 έως 10.000 ετών.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Ανοιχτόμυαλο παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

1 σχόλια: