300x80

Photobucket

Για να διαφήμιση επικοινωνήστε μαζί μας..

Breaking News

Αυξάνονται οι δόσεις σε δάνεια και πιστωτικές

Θα επιβαρυνθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Πιο ακριβά γίνονται εκατοντάδες χιλιάδες δάνεια μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει κατά 0,25% το βασικό επιτόκιο δανεισμού, από το 1 στο 1,25%, με στόχο να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός. Δανειολήπτες και κάτοχοι πιστωτικών καρτών στο τέλος αυτού του μήνα θα κληθούν να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, με εξαίρεση όσους έχουν δανειστεί με σταθερό επιτόκιο.

Ακόμα και οι νέες ή οι υφιστάμενες εκδόσεις ομολόγων, το δημόσιο χρέος, λένε οι οικονομολόγοι, επηρεάζονται, αφού το βασικό επιτόκιο είναι το σημείο αναφοράς πάνω στο οποίο κατά βάση προστίθενται τα speads.

Δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες που πήραν στεγαστικό με κυμαινόμενο επιτόκιο θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον έως και μισή δόση το χρόνο. Ενδεικτικά, σε στεγαστικό δάνειο 150 χιλιάδων ευρώ 20ετούς διάρκειας με κυμαινόμενο επιτόκιο 4% αντιστοιχεί δόση 909 ευρώ.

Μετά την αύξηση του επιτοκίου στο 4,25% η δόση ανεβαίνει κατά 20 ευρώ το μήνα, ενώ αν υπάρξει και άλλη αύξηση και το επιτόκιο φτάσει το 4,5%, η ετήσια επιβάρυνση θα αγγίξει τα 500 ευρώ. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως είναι ορατό το ενδεχόμενο μέχρι το τέλος του έτους το βασικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξηθεί μία ή και δύο φορές ακόμα, φθάνοντας το 1,75%.

Σύμφωνα με οικονομικό αναλυτή, αν το βασικό επιτόκιο φθάσει στο 1,75%, τότε θα διαμορφωθεί ένα επιτόκιο γύρω στο 5%.

Από την αύξηση του βασικού επιτοκίου ευνοημένοι θα βγουν όσοι έχουν χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς, αφού οι τράπεζες θα υποχρεωθούν, μαζί με τα επιτόκια δανεισμού, να αυξήσουν και τα επιτόκια των καταθέσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Ανοιχτόμυαλο παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Leave a Reply