300x80

Photobucket

Για να διαφήμιση επικοινωνήστε μαζί μας..

Breaking News

Goldman Sachs και Deutsche Bank κατηγορούνται ότι ενορχήστρωσαν την κρίση του 2008

Η Goldman Sachs παραπλάνησε τους πελάτες της και το αμερικανικό Κογκρέσο παρέχοντάς τους εσκεμμένα εσφαλμένες πληροφορίες για τις επενδύσεις της σε χρηματιστηριακά προϊόντα που συνδέονται με την ...
αγορά ακινήτων, δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας Καρλ Λεβίν, η οποία διερευνά τις αιτίες που οδήγησαν στην πρωτοφανή χρηματοοικονομική κρίση του 2008.

Ανακοινώνοντας το πόρισμα της Επιτροπής έπειτα από έρευνες δύο ετών για τα αίτια της οικονομικής καταστροφής που ακολούθησε μετά την κατάρρευση της αγοράς στεγαστικών δανείων υψηλού κινδύνου (subprime market) και το σκάσιμο της αμερικανικής αγοράς ακινήτων το καλοκαίρι του 2008, ο κ. Λεβίν κάλεσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να εξετάσουν κατά πόσον η παραπλανητική συμπεριφορά της Goldman Sachs συνιστά παραβίαση του νόμου, διότι πολλοί πελάτες της επένδυσαν σε σύνθετα χρηματιστηριακά προϊόντα (CDO) χωρίς να γνωρίζουν τα ωφέλη που θα αποκόμιζε η τράπεζά τους αν οι επενδύσεις τους απαξιώνονταν!


Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής από το Μίτσιγκαν κάλεσε επίσης τις ομοσπονδιακές εισαγγελικές αρχές να εξετάσουν αν στοιχειοθετείται το αδίκημα της ψευδορκίας κατά του διευθύνοντος συμβούλου της Goldman Sachs Λόιντ Μπλάνκφεϊν και άλλων νυν και πρώην υπαλλήλων της τράπεζας, που κατέθεσαν ενόρκως τις απόψεις τους στο Κογκρέσο την περασμένη χρονιά.


Η 640 σελίδων έκθεση της Επιτροπής Λεβίν - Κόμπερν (συνεργάτης του Λεβίν ήταν ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής από την Οκλαχόμα Τομ Κόμπερν) θεωρεί ότι η ευθύνη για την κατάρρευση της αγοράς το 2008 βαρύνει τις τράπεζες, οι οποίες κέρδισαν δισεκατομμύρια δολάρια από τη δημιουργία και την πώληση χρηματιστηριακών προϊόντων που κατέρρευσαν συμπαρασυρόμενα από την αγορά ακινήτων.


Στην έκθεση κατονομάζονται ως πρωταγωνίστριες της καταστροφής οι επενδυτικές τράπεζες και κατηγορείτα κυρίως η Goldman Sachs αλλά και η γερμανική Deutsche Bank ότι πρωτοστάτησαν στη δημιουργία δομημένων ομολόγων που πόνταραν στην κατάρρευση της αγοράς στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Ανοιχτόμυαλο παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Leave a Reply