300x80

Photobucket

Για να διαφήμιση επικοινωνήστε μαζί μας..

Breaking News

Οι 10 καλύτεροι καλλιτέχνες όλων των εποχών


Ο κόσμος όπως τον ξέρουμε σήμερα, έχει διαμορφωθεί από τους καλλιτέχνες ανά τους αιώνες. Τα κτίρια που ζούμε, τα αυτοκίνητα που οδηγούμε, τα τρόφιμα που τρώμε, τα έπιπλα μας, οι ταινίες που βλέπουμε και όλα τα τραγούδια που ακούμε έχουν δημιουργηθεί από καλλιτέχνες. Οι καλλιτέχνες είναι σε αρμονία με τον κόσμο και τον Θεό. Δημιουργούν γιατί είναι από την φύση τους, άτομα δημιουργικά.

Μπορεί να είναι συγγραφέας, μουσικός, ζωγράφος και αρχιτέκτονας. Ο κόσμος όπως τον ξέρουμε σήμερα, έχει εφευρεθεί από τις καλλιτεχνικές ιδιοφυΐες. Κάθε κίνηση μας και προφορικός λόγος έχει διαμορφωθεί από τους καλλιτέχνες που ήρθαν και έφυγαν στο διάβα των αιώνων. Ας ρίξουμε μια ματιά στους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες που δημιούργησαν στο παρελθόν ώστε να μπορέσουμε να ζούμε σε ένα καλλιεργημένο παρόν.

01 – Michelangelo


Ο Michelangelo γεννήθηκε στις 6 Μαρτίου του 1475 στην Ιταλία. Το πραγματικό του όνομα ήταν Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni. Πέθανε το 1564. Η ζωή του ήταν γεμάτη από όμορφες δημιουργίες από τον ίδιο. Ήταν γλύπτης, ζωγράφος, αρχιτέκτονας και ποιητής. Δύο από τα αγάλματα του, ηPieta και ο David είναι τόσο όμορφα που οι θεατές μένουν μαγεμένοι στην παρουσία τους. Ένα αριστούργημα της ζωγραφικής του είναι η Καπέλα Σιξτίνα της Ρώμης με την εικόνα από τη Γένεση που ονομάζεται Η Τελική Κρίση.
Συνέβαλε στο κτίσιμο της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου.

02 - Shakespeare

Ο Σαίξπηρ γεννήθηκε το 1564 και πέθανε στις 23 Απριλίου 1616. Η συμβολή του στην αγγλική λογοτεχνία είναι τεράστια. Είναι διάσημος ως ο Bard of Avon. Έγραψε περίπου 38 θεατρικά έργα και πάνω από εκατό πενήντα σονέτα και ποιήματα. Διάσημοι χαρακτήρες του είναι οι Άμλετ, Μάκβεθ, Δωδέκατη Νύχτα και ο Ιούλιος Καίσαρας.

Θεωρείται μια από τις κορυφαίες μορφές της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί στις περισσότερες γλώσσες του κόσμου, ενώ τα θεατρικά του παίζονται έως σήμερα, διατηρώντας αμείωτο το ενδιαφέρον. Ο Σαίξπηρ κατάφερε να χειριστεί με απόλυτη δεξιοτεχνία τόσο την κωμωδία όσο και το δράμα και την τραγωδία. Τα έργα του διαπνέονται από μία βαθειά κατανόηση της ανθρώπινης φύσης και παραμένουν επίκαιρα.


03 – Beethoven

Ο Λούντβιχ βαν Μπετόβεν ήταν Γερμανός συνθέτης της μουσικής και πιανίστας.
Αποτέλεσε μία από τις κεντρικότερες μορφές της κλασικής μουσικής και συγκαταλέγεται σήμερα ανάμεσα στους ευρύτερα αποδεκτούς συνθέτες όλων των μουσικών περιόδων και τους πλέον γνωστούς όλων των εποχών. Ο Μπετόβεν αν και ανήκει περισσότερο στην κλασική περίοδο, συνδέθηκε με το κίνημα του ρομαντισμού που ακολούθησε και τα τελευταία του έργα διακρίνονται από έντονα ρομαντικά στοιχεία. Οι συμφωνίες και τα κοντσέρτα για πιάνο που συνέθεσε αποτελούν τα πιο δημοφιλή έργα του. Από πολλούς αναγνωρίζεται ως μια από τις μουσικές ιδιοφυίες, παράδειγμα και μέτρο σύγκρισης για όλους τους μεταγενέστερους συνθέτες.

Ο Μπετόβεν γεννήθηκε στη Βόννη το 1770. Η ακριβής ημερομηνία γέννησης του δεν είναι γνωστή, βαφτίστηκε όμως στις 17 Δεκεμβρίου και πέθανε στις 26 Μαρτίου 1827. Πήγε στην Βιέννη για σπουδές και την περαιτέρω μουσική σταδιοδρομία του, αλλά με τον θάνατο της μητέρας του τον έφεραν πίσω στο σπίτι της Βόννης για πέντε χρόνια. Επέστρεψε στη Βιέννη και πάλι το 1792 όπου σπούδασε υπό τον Joseph Haydn. Ένα από τα σημαντικότερα και το πιο τραγικό γεγονός της ζωής του Μπετόβεν αποτέλεσε η κώφωση του. Άρχισε να χάνει την ακοή του σταδιακά από την ηλικία των 26 ετών, το 1796 (κατά άλλους αρχίζει λίγα χρόνια αργότερα) και, περίπου το 1820, θεωρείται πως ήταν ολοκληρωτικά κωφός. Το γεγονός αυτό προκαλούσε μεγάλη θλίψη στον Μπετόβεν, η οποία αποτυπώνεται και σε γράμμα του προς τους αδελφούς του, το 1802, με την παράκληση να διαβαστεί μετά το θάνατό του, γνωστό και ως Διαθήκη του Heiligenstadt.


Παρά την απώλεια της ακοής του, έγραψε μουσική μέχρι το τέλος της ζωής του. Η υγεία του Μπετόβεν ήταν γενικά κακή και το 1826 επιδεινώθηκε δραστικά, γεγονός που οδήγησε και στο θάνατο του τον επόμενο χρόνο.
Στην κηδεία του Μπετόβεν που έγινε στις 29 Μαρτίου ο Φραντς Σούμπερτ ήταν ένας από τους 36 λαμπαδηφόρους.


04 - Auguste Escoffier

Ο Auguste Escoffier ήταν Γάλλος σεφ. Γεννήθηκε στις 28 Οκτωβρίου το 1846 στο Villeneuve-Loubert, της Γαλλία. Πέθανε στις 12 Φεβρουαρίου 1935 στο Μόντε Κάρλο, του Μονακό. Ο Escoffier ήταν γνωστός ως ο βασιλιάς των σεφ στη Γαλλία. Πιστώνεται με την ανάπτυξη της σύγχρονης γαλλικής κουζίνας. Λόγω του Escoffier οι Σεφ έγιναν σεβαστοί από την κοινωνία. Έχει εκδώσει το βιβλίο Le Guide Culinaire, το οποίο είναι το βασικό βιβλίο για τους σεφ ακόμα και σήμερα.


Ο Kaiser Wilhelm II, του έδωσε τον τίτλο του αυτοκράτορα των σεφ.


05 - Antonio Stradivari

Γεννήθηκε το 1644 και πέθανε το 1737. Ο διάσημος κατασκευαστής μουσικών οργάνων Antonio Stradivari πεθαίνει στην Κρεμόνα της Ιταλίας , σε ηλικία 93 ετών. Ο Στραντιβάρι έφτιαξε σ΄όλη του τη ζωή πάνω από 1100 όργανα, από τα οποία σώζονται σήμερα περίπου 500. Ειδικότερα , στο διάστημα 1700-1725 ο Αντόνιο κατασκεύασε τα έξοχα βιολιά του, που σήμερα θεωρούνται τέλεια ως προς την ακουστική τους.

Τα βιολιά αυτά κατασκευάζονται από μείγμα τριών δέντρων, δηλαδή, ερυθρελάτη, ιτιάς και σφενδάμου.


06 - Frank Lloyd Wright

O Φρανκ Λόιντ Ράιτ (αγγλ. Frank Lloyd Wright, γεννηθείς Frank Lincoln Wright, 8 Ιουνίου 1867, απεβίωσε 9 Απριλίου 1959) ήταν Αμερικανός (Ουαλικής καταγωγής) αρχιτέκτονας, διακοσμητής, συγγραφέας, και εκπαιδευτικός, με περισσότερα από 1000 προσχέδια στο ενεργητικό του, τα οποία απέφεραν πάνω από 500 ολοκληρωμένες κατασκευές.
Ο Ράιτ προώθησε την οργανική αρχιτεκτονική (με βασικό παράδειγμα την οικία Fallingwater), ήταν ο ηγέτης του αρχιτεκτονικού κινήματος των 'εξοχικών σπιτιών' (Prairie School, με βασικά παραδείγματα τις οικίες Robie και Westcott) και ανέπτυξε την ιδέα του ουσονικού σπιτιού (usonian home), με βασικό παράδειγμα την οικία Rosenbaum. Η δουλειά του περιλαμβάνει πρωτότυπα και πρωτοποριακά παράδειγματα πολλών διαφορετικών τύπων κτιρίων, συμπεριλαμβανομένων γραφείων, εκκλησιών, σχολείων, ξενοδοχείων και μουσείων. Ο Ράιτ συχνά σχεδίαζε πολλά εσωτερικά στοιχεία των κτιρίων του, όπως έπιπλα και βιτρό.

Συνέγραψε είκοσι βιβλία και πληθώρα άρθρων, ενώ δημοφιλείς ήταν και οι διαλέξεις του σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Η έντονη προσωπική του ζωή αποτελούσε συχνά το επίκεντρο της προσοχής, με προεξάρχουσα τη φωτιά και τους φόνους το 1914 στην οικία Taliesin.
Ήδη γνωστός ενόσω ζούσε, o Ράιτ αναγνωρίστηκε το 1991 από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτόνων ως 'ο μεγαλύτερος Αμερικανός αρχιτέκτονας όλων των εποχών'


07 – Pablo Picasso

Ο Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz y Picasso ή απλά Πάμπλο Πικάσο.
Ο εκπατρισμένος Ισπανός ζωγράφος, γλύπτης, χαράκτης, κεραμίστας και σκηνογράφος Πάμπλο Πικάσο (Pablo Picasso) γεννήθηκε στην Μάλαγα της Ισπανίας στις 25 Οκτωβρίου του 1881 και πέθανε στο Μουζέν της Γαλλίας στις 8 Απριλίου του 1973. Υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του 20ου αιώνα και δημιουργός (μαζί με τον Ζωρζ Μπράκ) του Κυβισμού. Το τεράστιο σε όγκο έργο του παραμένει ολοζώντανο και ο θρύλος επιζεί –φόρος τιμής στη ζωτικότητα του «ανήσυχου» Ισπανού με τα «σκοτεινά... διαπεραστικά» μάτια που πίστευε στην πρόληψη ότι η δουλειά θα τον κρατούσε ζωντανό.

Για 80 περίπου, από τα 91 χρόνια του, ο Πικάσο αφοσιώθηκε σε μια καλλιτεχνική παραγωγή που υπήρξε παράλληλη και συνέβαλε σημαντικά στην όλη ανάπτυξη της μοντέρνας τέχνης κατά τον 20ο αιώνα.


08- Michael Jackson

Ο Μάικλ Τζόζεφ Τζάκσον (29 Αυγούστου 1958 - 25 Ιουνίου 2009) ήταν Αμερικανός μουσικός, τραγουδιστής, χορευτής, τραγουδοποιός και παραγωγός. Θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες στην ιστορία της μουσικής και του θεάματος. Είναι ευρέως γνωστός ως «Βασιλιάς της Ποπ». Τιμήθηκε μεταξύ άλλων μετά θάνατον με Βραβείο Γκράμι για το σύνολο της προσφοράς του.






09 - Robert DeNiro


Ο Ρόμπερτ Μάριο Ντε Νίρο ο νεότερος (αγγλ. Robert De Niro) είναι Αμερικανός ηθοποιός, σκηνοθέτης και παραγωγός γεννημένος στις 16 Αυγούστου 1944. Είναι γνωστός για την ενσάρκωση προβληματισμένων χαρακτήρων, για τη πολύχρονη συνεργασία του με τον σκηνοθέτη Μάρτιν Σκορσέζε καθώς και για τη συμμετοχή του στις πρώτες δουλειές του Μπράιαν Ντε Πάλμα. Θεωρείται από πολλούς ως ένας από τους καλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του καθώς και ο πιο σημαντικός εν ζωή.

Αυτό οφείλεται κυρίως στην άκαμπτη τελειομανία του και στην επιμονή με την οποία προφυλάσσει την προσωπική του ζωή.




10 - Leonardo Da Vinci


Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι (15 Απριλίου 1452 — 2 Μαΐου 1519) ήταν Ιταλός αρχιτέκτονας, ζωγράφος, γλύπτης, μουσικός, εφευρέτης, μηχανικός, ανατόμος, γεωμέτρης και επιστήμονας που έζησε την περίοδο της Αναγέννησης.

Θεωρείται αρχετυπική μορφή του Αναγεννησιακού καλλιτέχνη, Homo Universalis και μια ιδιοφυής προσωπικότητα. Μεταξύ των πιο διάσημων έργων του βρίσκονται η Μόνα Λίζα και ο Μυστικός Δείπνος.

Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, υπήρξε ακόμα σημαντικός εφευρέτης και επιστήμονας, με σημαντική συνεισφορά στην ανατομία, και την αστρονομία.


Επιμέλεια - Μετάφραση: Himaira
himaira.blogspot.com

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Ανοιχτόμυαλο παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Leave a Reply