300x80

Photobucket

Για να διαφήμιση επικοινωνήστε μαζί μας..

Breaking News

Ισλανδία: "Ξύπνησε" το ενεργότερο ηφαίστειο - Έκλεισε ο εναέριος χώρος (vids)

Το Γκρίμσβετν, το πιο ενεργό ηφαίστειο στην Ισλανδία, εξερράγη το Σάββατο (21/05), προκαλώντας δεκάδες σεισμικές δονήσεις και μια στήλη στάχτης και καπνού, που εκτοξεύτηκε σε ύψος 20 χλμ. Έκλεισε ο εναέριος χώρος της χώρας, ενώ οι αρχές παρακολουθούν τη δραστηριότητα του ηφαιστείου, καθώς το 2010 ένα ανάλογο φαινόμενο είχε προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στις αερομεταφορές για αρκετές ημέρες.


"Το αεροδρόμιο του Κεφλαβίκ, το κύριο διεθνές μας αεροδρόμιο, κλείνει. Ο εναέριος χώρος κλείνει. Η πρόβλεψη για τις επόμενες ώρες αναφέρει, ότι οι στάχτες από το ηφαίστειο θα εξαπλωθούν πάνω από την Ισλανδία οδηγώντας στο κλείσιμο των περισσότερων αεροδρομίων της Ισλανδίας όσο προχωράει η μέρα", δήλωσε εκπρόσωπος της Isavia, της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας της χώρας. Τον Απρίλιο του 2010, η έκρηξη στο ηφαίστειο Έιαφιαλαϊόκουλ είχε προκαλέσει χάος, όταν οι αρχές απαγόρευσαν τις πτήσεις λόγω των φόβων ότι η ηφαιστειακή τέφρα και σκόνη θα προκαλούσε βλάβες στους κινητήρες των αεροσκαφών και ατυχήματα, ενώ το νέφος έκλεισε πολλούς διαδρόμους διέλευσης των ευρωπαϊκών αερογραμμών.
Το Γκρίμσβετν βρίσκεται κάτω από τον παγετώνα Βάτναγιόκουλ, στη νοτιοανατολική Ισλανδία, τον μεγαλύτερο στην Ευρώπη.
Όταν είχε εκραγεί το 2004, οι υπερατλαντικές πτήσεις χρειαζόταν να αναδρομολογούνται νότια της Ισλανδίας, πάντως δεν είχαν κλείσει αεροδρόμια.

Volcano erupts in Iceland by CNN_International




«Μπορεί να πρόκειται για μια μεγάλη έκρηξη, αλλά είναι απίθανο να είναι παρόμοια (η κατάσταση) με πέρυσι», είπε γεωλόγος της μετεωρολογικής υπηρεσίας, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, αναφερόμενος στην έκρηξη του 2010.
Πρόσθεσε ότι η στήλη στάχτης και σκόνης από το Γκρίμσβετν θα μετακινηθεί προς βορρά και τις επόμενες τουλάχιστον 24 ώρες δεν θα επηρεάσει σε τίποτα την κίνηση των αεροσκαφών στην Ευρώπη.
Σημείωσε ωστόσο ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα ενδέχεται να συνεχιστεί για αρκετές ημέρες. Ένα θετικό στοιχείο είναι ότι η ηφαιστειακή τέφρα από αυτή την έκρηξη είναι βαρύτερη από εκείνη της περυσινής χρονιάς.
«Το Γκρίμσβετν είναι πολύ ισχυρό ηφαίστειο και έτσι το παρακολουθούμε στενά, ακόμα κι αν οι τελευταίες εκρήξεις ήταν άκακες. Δεν αναμένουμε αυτή η έκρηξη να είναι μεγάλη, διότι σημειώνεται στον ίδιο κρατήρα όπως και οι τρεις προηγούμενες, που ήταν μικρές», δήλωσε γεωφυσικός στο Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Ανοιχτόμυαλο παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Leave a Reply