300x80

Photobucket

Για να διαφήμιση επικοινωνήστε μαζί μας..

Breaking News

Δεκάδες "αδέσποτοι" πλανήτες, κινούνται ελεύθεροι στο Σύμπαν!


  Ομάδα αστρονόμων από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Νέα Ζημανδία, ανακοίνωσαν την ανακάλυψη "ορφανών" πλανητών που περιφέρονται χωρίς να βρίσκονται σε τροχιά γύρω από κάποιο άστρο ή έστω "γυρίζουν" σε τεράστια απόσταση από αυτό!
  Η συγκεκριμένη ανακάλυψη, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Nature», έχει ήδη προκαλέσει μεγάλο προβληματισμό στους επιστήμονες, αφού αν πράγματι ισχύει κάτι τέτοιο, τότε είναι σε απόλυτη αντίθεση με όλες τις αποδεκτές θεωρίες.

Γεμάτη από τέτοιος πλανήτες η "γειτονιά" μας!


   Όπως αναφέρει η διεθνής επιστημονική ομάδα, σε ένα μικρό τμήμα του Γαλαξία μας έχει εντοπίσει 10 πλανήτες (με μάζα ανάλογη του Δία) οι οποίοι κινούνται σε τροχιά, σε πολύ μεγάλη απόσταση από το άστρο τους, ενώ κάποιοι μοιάζουν να βρίσκονται εντελώς εκτός τροχιάς. Οι νέου τύπου αυτοί πλανήτες ενδέχεται να ξεπερνούν κατά 50% τους «συμβατικούς» πλανήτες που περιφέρονται γύρω από άστρα, ενώ υπολογίζεται ότι μπορεί να είναι διπλάσιοι από τα άστρα που υπάρχουν στον γαλαξία μας.
Γιατί προβληματίζονται οι επιστήμονες
  Οι "ορφανοί" ή "αδέσποτοι" πλανήτες,  προβληματίζουν ιδιαίτερα τους επιστήμονες, γιατί το να κινούνται εκτός τροχιάς σημαίνει αυτομάτως ότι "παραβιάζουν" τον ίδιο τον ορισμό του πλανήτη! Οπως εξηγούν, ακόμη και αν βρίσκονται σε τροχιές μεγάλων αποστάσεων, ο αριθμός τους, το μέγεθος και η μάζα τους υποδηλώνουν ότι οι μεγάλου μεγέθους, αεριώδους σύστασης πλανήτες είναι πολύ περισσότεροι από ό,τι πιστεύαμε ως τώρα- τουλάχιστον με τις γνώσεις που είχαμε για το ηλιακό μας σύστημα.

Τι εννοούν "ορφανοί πλανήτες".
  Η τεχνική που χρησιμοποίησαν οι αστρονόμοι, δεν είναι ικανή να "αποκλείσει την ύπαρξη ενός "μητρικού" άστρου, αλλά βεβαιώνει ότι ακόμη κι αν αυτό υπάρχει, τότε οι πλανητες κινούνται γύρω του σε απόσταση τουλάχιστον τόσο μεγάλη όσο αυτή που χωρίζει τον Κρόνο από τον Ηλιο!
  Με βάση αυτό το δεδομένο και το γεγονός ότι οι πλανήτες που βρίσκονται σε τόσο μεγάλες αποστάσεις από το άστρο τους είναι σπάνιοι στο Σύμπαν, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι νεοακαλυφθέντες πλανήτες είναι "ορφανοί" και δεν συνδέονται με κάποιο μητρικό άστρο.
  Οπως διευκρινίζουν όμως, για την ώρα "η ανακάλυψη αυτών των "ορφανών" πλανητών μας λέει απλώς πόσοι πλανήτες έχουν δημιουργηθεί και έχουν αποβληθεί από την τροχιά τους". 

Και οι διαφωνούντες!


  Πολλοί επιστήμονες πάντως, είναι επιφυλακτικοί με την ανακοίνωση αυτή και θεωρούν ότι η πλειονότητα των ανακαλυφθέντων σωμάτων θα πρέπει να κινείται γύρω από κάποιο άστρο το οποίο για κάποιο λόγο παραμένει "μη ορατό". Και προσθέτουν με απόλυτο τρόπο : " η κίνηση γύρω από ένα άστρο αποτελεί βασική προϋπόθεση για τον σχηματισμό κάθε πλανήτη".

Πηγές: www.nature.com, www.wired.co.uk,pyles.tv

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Ανοιχτόμυαλο παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Leave a Reply