300x80

Photobucket

Για να διαφήμιση επικοινωνήστε μαζί μας..

Breaking News

Τουρκική άσκηση "επίδειξης δύναμης" μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου

Στρατιωτική άσκηση στην ευαίσθητη περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, αρχίζει τη Δευτέρα (23/05) η Άγκυρα, ως “απάντηση” στην ελληνική άσκηση Έρευνας και Διάσωσης που έχει εξαγγείλει η Αθήνα για τις αρχές Ιουνίου στην ίδια περιοχή, η οποία με τη σειρά της ήρθε ως “απάντηση” στην τουρκική άσκηση που έχει ξεκινήσει στο Αιγαίο από την προηγούμενη εβδομάδα.

Για την άσκηση αυτή, που αφορά αεροπορικά και ναυτικά ατυχήματα εξέδωσε αγγελία στις 17 Μαΐου η ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, η οποία όμως έχει αρμοδιότητα να εκδίδει αγγελίες μόνο για αεροπορικά ατυχήματα στο FIR Αθηνών, σύμφωνα με τον ICAO (Διεθνής Οργανισμός Αεροναυτιλίας).

Μία μόλις ημέρα αργότερα, η Τουρκία εξέδωσε τη δική της αγγελία, με την οποία δηλώνει διεθνώς ότι η θαλάσσια περιοχή της ελληνικής άσκησης αποτελεί περιοχή αρμοδιότητας της Αγκυρας και ότι η Ελλάδα, προκειμένου να εκτελέσει την άσκηση, πρέπει να πάρει άδεια από την Τουρκία.
Η ΥΠΑ εξέδωσε και νέα αγγελία ως απάντηση, χωρίς όμως να αντικρούει την Τουρκία για τους ισχυρισμούς της για τη θαλάσσια περιοχή, που είναι αρμοδιότητα του ΙΜΟ (Διεθνής Οργανισμός Ναυσιπλοΐας) και όχι του ICAO (Διεθνής Οργανισμός Αεροναυτιλίας).

Στην αγγελία αυτή, η ΥΠΑ αναφέρει την απόφαση του ICAO 1958, που αποτελεί το σημερινό όριο του FIR Αθηνών στην περιοχή του Καστελόριζου, ωστόσο, η απόφαση αυτή πραγματεύεται την περιοχή Ερευνας και Διάσωσης για τον εναέριο χώρο και όχι για τη θαλάσσια περιοχή που αναφέρει η τουρκική ΝΟΤΑΜ.

Η ΥΠΑκήρυξε την τουρκική ΝΟΤΑΜ άκυρη για το FIR Αθηνών, αλλά και η Αγκυρα με την αντίστοιχη δική της προσέβαλε τη θαλάσσια περιοχή της άσκησης, που δεν έχει σχέση με το FIR Αθηνών.

Η Αγκυρα εξέδωσε στις 18 Μαΐου NAVTEX (ναυτική αγγελία) ως απάντηση, με την οποία δηλώνει διεθνώς ότι από 23 ώς 25 Μαΐου θα εκτελέσει στρατιωτική άσκηση μεγάλης κλίμακας μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, σε μια μεγάλη περιοχή, η οποία επικαλύπτει κατά πολύ και την περιοχή της ελληνικής άσκησης.

Η τουρκική αμφισβήτηση της περιοχής αυτής ξεκίνησε από την Τουρκία το 1999, όταν διεξήγαγε άσκηση με πυρά σε ευρύτερη περιοχή εντός του FIR Αθηνών, επιμένοντας ότι η περιοχή συμπεριλαμβάνεται στο FIR Κωνσταντινούπολης και έκτοτε,  η Αγκυρα επαναλαμβάνει ασκήσεις στην περιοχή.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Ανοιχτόμυαλο παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Leave a Reply