300x80

Photobucket

Για να διαφήμιση επικοινωνήστε μαζί μας..

Breaking News

Οι λάθος χειρισμοί της ΕΛΑΣ στην υπόθεση της Marfin (vids)

Κλειστά θα παραμείνουν την Πέμπτη (05/05), λόγω πένθους, τα καταστήματα της Marfin Egnatia Bank, όπως ανακοινώθηκε από την διοίκηση της τράπεζας. Την ίδια στιγμή, όπως αποκαλύπτεται, ασυνεννοησία μεταξύ υψηλόβαθμων στελεχών της Αστυνομίας και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, όσον αφορά στον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης, είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος, παρότι η ΕΛΑΣ από τις πρώτες ώρες κιόλας, διέθετε στοιχεία για τους δράστες του εμπρησμού, που στοίχισε τη ζωή σε τρεις τραπεζικούς υπαλλήλους.
“Tα καταστήματα της Τράπεζας θα παραμείνουν κλειστά λόγω πένθους, στη μνήμη των συναδέλφωνΕπαμεινώνδα Τσακάλη, Παρασκευής Ζούλια και Αγγελικής Παπαθανασοπούλου, που χάθηκαν άδικα πριν ένα χρόνο”, αναφέρεται στην ανακοίνωση της τράπεζας.

Ταυτόχρονα, όπως αναφέρει το “Βήμα” (05/05), ένα χρόνο μετά, η υπόθεση παραμένει σε στάσιμο σημείο, παρα τις εκτεταμένες έρευνες της Κρατικής Ασφάλειας και παρότι στη δικογραφία της υπόθεσης περιλαμβάνονται περίπου 2.500 φωτογραφίες από όσα συνέβησαν εκείνη την ημέρα.

Καταρχάς όμως, “παραγκωνίστηκε” το κύριο ζήτημα αιχμής, που ήταν η παράδοση στα ΜΜΕ  “απόρρητων” φωτογραφιών υπόπτων από τη στιγμή του εμπρησμού, ώστε να συγκεντρωθούν νέες καταθέσεις σε βάρος τους, ενώ, μεταξύ της ΕΛΑΣ και του υπουργείου υπήρξε διχογνωμία και σε σχέση με την υπηρεσία της ΕΛΑΣ, που θα αναλάμβανε τη διερεύνηση της υπόθεσης. 

Όπως αποκαλύπτει το “Βήμα”, λίγη ώρα λοιπόν μετά τον εμπρησμό της Marfin ένας αυτόπτης μάρτυρας - που είχε παραμείνει στο σημείο - έδωσε σε αξιωματικούς της ΕΛΑΣ μία σειρά φωτογραφιών που είχε τραβήξει την ώρα του εμπρησμού του υποκαταστήματος, όπου φαίνονται με σχετική ευκρίνεια ορισμένοι εκ των δραστών του εμπρησμού και της επίθεσης σε γειτονικά καταστήματα. 

Τις πρώτες ώρες μετά την τραγωδία, διαπιστώθηκε διχογνωμία στους επιτελείς της ΕΛΑΣ και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σχετικά με την υπηρεσία που θα αναλάμβανε τη διερεύνηση της υπόθεσης. 

Τότε είχε υπάρξει εισήγηση, να αναλάβει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία την έρευνα, καθώς θεωρήθηκε ότι είχε πιο επαρκή δομή για να ανταποκριθεί σε μια τόσο σύνθετη διαδικασία. Ομως εκείνη την περίοδο ηΑντιτρομοκρατική ήταν επιφορτισμένη με την εξάρθρωση της οργάνωσης “Επαναστατικός Αγώνας” κι έτσι αποφασίστηκε η διερεύνηση της υπόθεσης να γίνει από την υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφαλειας που είχε αρμοδιότητα τον έλεγχο του αντιεξουσιαστικού χώρου. 

Οι επιτελείς της ΕΛΑΣ είχαν προτείνει τότε, οι αρχικές φωτογραφίες από τον τόπο της επίθεσης να δοθούν στα ΜΜΕ, ώστε αυτόπτες μάρτυρες που έφυγαν από το σημείο και δεν εντοπίσθηκαν, να δώσουν κρίσιμες καταθέσεις για τις κινήσεις των υπόπτων.

'Ομως, τότε φέρεται ότι υπήρξε εισήγηση αξιωματικών της Ασφάλειας Αττικής ότι “μια τέτοια κίνηση ήταν αχρείαστη και τα επιβαρυντικά στοιχεία θα προκύψουν από έναν στενό κλοιό - με παρακολουθήσεις τηλεφώνων και με παγιδεύσεις χώρων - που επρόκειτο να δημιουργηθεί γύρω από τους υπόπτους. Θα τους στοχεύσουμε και θα αποδείξουμε με ακλόνητα στοιχεία την εμπλοκή τους”.

Τα 92 βίντεο

Επιπλέον τότε άρχισε και η επεξεργασία των στοιχείων από 92 βίντεο - προερχόμενα από κάμερες τηςΕΛΑΣ, τραπεζών, καταστημάτων κλπ - που είχαν συλλέγει από τους αστυνομικούς από τις οδούς Σταδίου, Πατησίων, Αμαλίας και απ' όπου αλλού πέρασε το συγκεκριμένο μπλοκ αντιεξουσιαστών.

Από αυτά τα βίντεο εκτυπώθηκαν στο Τμήμα Φωτογραφικού και Μεθοδικοτήτων των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων περίπου 2.500 φωτογραφίες οι οποίες τέθηκαν σε χρονική σειρά. 
Παράλληλα επισημάνθηκαν ορισμένα άτομα με βάση τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, τον σωματότυπό τους, τα ρούχα τους, τα παπούτσια τους ή τις τσάντες που μετέφεραν. Για τη δημιουργία του "φιλμ" της επίθεσης είχε υπάρξει καθημερινή, πολύωρη συνεργασία των αστυνομικών της Κρατικής Ασφαλειας και τεχνικών των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων. 
Το καλοκαίρι του 2010 φέρεται να επανήλθε η ιδέα δημοσιοποίησης του οπτικού υλικού από τον τόπο της επίθεσης. Ομως τότε κρίθηκε ότι είναι πλέον αργά.

cosmo.gr

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Ανοιχτόμυαλο παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Leave a Reply