300x80

Photobucket

Για να διαφήμιση επικοινωνήστε μαζί μας..

Breaking News

"Βάζει πλώρη" για πετρέλαιο η κυβέρνηση


Ζήτημα ημερών είναι η έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης για το κείμενο της πρόσκλησης ενδιαφέροντος, αναφορικά με τις έρευνες πετρελαίου.
Στόχος της κυβέρνησης  είναι ως τον Οκτώβριο να έχουν προκηρυχθεί οι διαγωνισμοί για τις έρευνες, οι οποίες θα γίνουν με τη μέθοδο των μη αποκλειστικών δεδομένων και το2012 να ακολουθήσουν οι διαγωνισμοί για την παραχώρηση των περιοχών στοΙόνιο και την Κρήτη, όπου θα γίνουν οι ερευνητικές γεωτρήσεις για την ανακάλυψη και εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, το κείμενο που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση έχει εγκριθεί κατ' αρχήν από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ αλλά και από το υπουργείο Εξωτερικών, που έδωσε το πράσινο φως για τη συνέχιση της διαδικασίας.

Οι διαγωνισμοί που θα γίνουν με βάση την πρόσκληση αυτή θα αφορούν την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών από διεθνείς εταιρίες που εξειδικεύονται στο συγκεκριμένο τομέα και ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Τα δεδομένα που θα προκύψουν από τις έρευνες αυτές θα πουληθούν στη συνέχεια στις πετρελαϊκές εταιρίες που θα ενδιαφερθούν στην επόμενη φάση να κάνουν ερευνητικές γεωτρήσεις για τον εντοπισμό και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, εφόσον βέβαια διαπιστωθεί η ύπαρξή τους.

Το Ελληνικό Δημόσιο δεν θα συμμετάσχει στις δαπάνες για τις σεισμικές έρευνες, θα έχει όμως συμμετοχή στα έσοδα από την πώληση των δεδομένων σε πετρελαϊκές εταιρίες.

Το ΥΠΕΚΑ προτίθεται μάλιστα να "εμπλουτίσει" τον όγκο των δεδομένων για το ελληνικό υπέδαφος που θα διατεθούν στη διεθνή αγορά με τα αποτελέσματα των ερευνών που έχουν γίνει, σποραδικά, στο παρελθόν σε χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές της επικράτειας.

Γνωστές επιχειρήσεις του κλάδου έχουν εκφράσει κατ αρχήν και ανεπίσημα ενδιαφέρον για συμμετοχή στους διαγωνισμούς. Όλοι περιμένουν ωστόσο την προκήρυξη για να δουν τους όρους και να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα.

Παράλληλα, αναμένεται η ψήφιση του νόμου για την ίδρυση του φορέα διαχείρισης των δικαιωμάτων του Δημοσίου στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων καθώς και για το θεσμικό πλαίσιο των ερευνών που θα προβλέπει αυξημένα κίνητρα στους επενδυτές (μείωση φορολογίας, αύξηση της έκτασης των "οικοπέδων" που θα παραχωρηθούν για έρευνα, κ.α.). 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Ανοιχτόμυαλο παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Leave a Reply