300x80

Photobucket

Για να διαφήμιση επικοινωνήστε μαζί μας..

Breaking News

Άνοιξε η πόρτα της Ελληνικής χρεοκοπίας;


Η νέα υποβάθμιση της Ελληνικής οικονομίας στην κατηγορία CCC από την Standard and Poor’s ανοίγει διάπλατα την πόρτα της χρεοκοπίας για την Ελλάδα.
Η Moody’s έχει υποβαθμίσει την Ελλάδα με Caa1 και η Fitch με B+.
Είναι προφανές ότι η Ελλάδα εξωθείται σε χρεοκοπία και είναι πολύ πιθανό το τελικό χτύπημα να δοθεί τον Ιούλιο.
Με βάση πληροφορίες τον Ιούλιο ποντάρουν οι κάτοχοι των CDS να εκδηλωθεί πιστωτικό γεγονός με την στήριξη των διεθνών οίκων που θα υποβαθμίσουν εκ νέου την Ελλάδα αλλά και των επενδυτών που κατέχουν CDS και θα προκαλέσουν «επενδυτικό επεισόδιο» με στόχο την δημιουργία credit event επενδυτικού γεγονότος και κατ΄ ουσία τεχνικής χρεοκοπίας.
Η Standard and Poor’s η οποία διαθέτει και το μεγαλύτερο κύρος διεθνώς μεταξύ των διεθνών οίκων πιστοληπτικής διαβάθμισης για πρώτη φορά πήρε θέση τονίζοντας ότι θεωρεί ότι υπάρχουν έως 50% πιθανότητες χρεοκοπίας της Ελλάδος.
Ότι αν υπάρξει επιμήκυνση χρέους τότε είναι πιθανό οι όροι να μην είναι ευνοϊκοί για τους ιδιώτες να εκδηλωθεί πιστωτικό γεγονός και η χώρα να οδηγηθεί σε D δηλαδή Default ή Selective Default δηλαδή επιλεκτική χρεοκοπία.
Μόνο αν υπάρξει δανεισμός της χώρας χωρίς οποιαδήποτε μορφής αναδιάρθρωση η βαθμολογία θα παραμείνει σταθερή σε CCC που σημαίνει ως βαθμολογία ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στην κλίμα των χωρών χαμηλότατου κύρους και υψηλότατου ρίσκου. Συνήθως οι χώρες με CCC βαθμολογία εμφανίζουν 50% πιθανότητες χρεοκοπίας.
Το συμπέρασμα ποιο είναι ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδος είναι 50% δεν είναι αμελητέος είναι υπαρκτός και μάλιστα πολύ σοβαρός.
Η S&P ωστόσο επισημαίνει και μια άλλη παράμετρο που γενικώς παραβλέπεται… Ποια είναι αυτής; Ότι έως το 2013 μπορεί να υπάρξει και haircut στα ελληνικά ομόλογα.
Οι επιπτώσεις στην αγορά
Η νέα υποβάθμιση της Ελλάδος από την S&P ήρθε να επιβεβαιώσει ότι το σπιράλ θανάτου όλο και πιέζεται εις βάρος της Ελλάδος.
Η νέα υποβάθμιση είναι προφανώς μια αρνητική εξέλιξη για την αγορά.
Ήδη το κλίμα στα ομόλογα θα επιδεινωθεί με περαιτέρω αύξηση των CDS και των spreads.
Τα CDS βρίσκονται στις 1565 μονάδες και δυνητικά μέσα στις επόμενες εβδομάδες αν υπάρξει επιδείνωση χωρίς ίχνους φωτός μπορεί να βρεθούν και στις 2000 μονάδες.
Το ΧΑ αναμένεται να πιεστεί περαιτέρω και πιθανή διάσπαση των 1240 μονάδων μπορεί να οδηγήσει το ΧΑ προς την ζώνη των 1100 μονάδων σε πρώτη φάση πάλι μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Πρόβλημα με τα collaterals των τραπεζών
Τα συνολικά collaterals των τραπεζών στην ΕΚΤ ανέρχονται στα 131,6 δις ευρώ.
Από αυτά 55 δις είναι ελληνικά ομόλογα και περίπου 64 δις ευρώ πάσης φύσεως εγγυήσεις και κρατική στήριξη δηλαδή από τις εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών τα 120 δις ευρώ προέρχονται από το κράτος και περίπου 11 δις από 17 δις που ήταν αποτελούν πάσης φύσεως ομόλογα των τραπεζών.
Οι συνεχείς υποβαθμίσεις θα δημιουργήσουν τεράστιο ζήτημα για τις τράπεζες και προφανώς τα 11 δις ευρώ θα αντικατασταθούν ή από νέες εγγυήσεις των 30 δις ευρώ που έχουν ήδη εγκριθεί ή απλά θα μειωθούν τα collaterals άρα και η ρευστότητα υποχρεωτικά.
Όμως ο μεγάλος κίνδυνος για τις ελληνικές τράπεζες δεν είναι τα 11 δις ευρώ των πάσης φύσεως ομολόγων που έχουν εκδώσει.
Η μεγάλη ανησυχία των ελληνικών τραπεζών είναι ότι υπάρχει αυξημένη πιθανότητα αν η Ελλάδα μπει σε καθεστώς default ή selective default όλα τα ελληνικά ομόλογα και οι εγγυήσεις θα εκπέσουν από την ΕΚΤ και προφανώς αν αυτό συμβεί μπορεί να καταρρεύσει η ρευστότητα των τραπεζών.
Βέβαια η ΕΚΤ μπορεί να προειδοποίησε πρόσφατα λέγοντας ότι αν υπάρξει default θα ακολουθηθεί το θεσμικό πλαίσιο που σημαίνει δεν θα γίνονται αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα αλλά αν αυτό συμβεί τότε και η ΕΚΤ θα έχει μείζον θέμα καθώς στο ενεργητικό της διακρατεί 48 δις ευρώ ελληνικού χρέους.
Μπορεί να υπάρξει κάποια νέα απόφαση στήριξης για την Ελλάδα αλλά γεγονός είναι ότι τα ελληνικά ομόλογα έπαψαν να αποτελούν σκουπίδια, στα σκουπίδια ενίοτε βρίσκει κανείς και κάτι ενδιαφέρον τα ελληνικά ομόλογα θεωρούνται ύψιστου επενδυτικού κινδύνου πλέον….
Κλίμακα βαθμολογίας Standard and Poor’s
ΑΑΑ 
ΑΑ
Α
BBB
BB
B
CCC: Ελλάδα
CC
C
D (default)
Οι χαμηλότερες κλίμακες βαθμολογίας από την Moody’s
Ba1 Κολομβία, Γουατεμάλα, Ουρουγουάη, Μαρόκο
Ba2 Ελ Σαλβαδόρ, Ιορδανία, Τουρκία
Ba3 Αίγυπτος
B1 Σρι Λάνκα, Βιετνάμ, Δομινικανή δημοκρατία, Αγκόλα, Λίβανος
B2 Ουκρανία, Βενεζουέλα
B3 Αργεντινή, Τζαμάικα, Πακιστάν
Caa1 Ελλάδα
Caa2
Caa3
Ca
C (χρεοκοπία)

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Ανοιχτόμυαλο παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Leave a Reply