300x80

Photobucket

Για να διαφήμιση επικοινωνήστε μαζί μας..

Breaking News

Λένινγκραντ: Τότε και τώρα (PHOTOS)

Η πολιορκία του Λένινγκραντ ήταν μια αποτυχημένη επιχείρηση του Άξονα να καταλάβει το Λένινγκραντ (η πόλη ονομάζεται Αγία Πετρούπολη σήμερα) κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.


Η πολιορκία ξεκίνησε στις 8 Σεπτεμβρίου του 1941, όταν η πόλη αποκόπηκε εντελώς από την υπόλοιπη χώρα από Γερμανικά και Φινλανδικά στρατεύματα και κράτησε μέχρι τις 27 Ιανουαρίου του 1944, δηλαδή κράτησε 872 ημέρες. Είναι γνωστή και ως «ο πόλεμος των 900 ημερών» και πρόκειται για την μεγαλύτερη σε θύματα και μία από τις μεγαλύτερες σε διάρκεια και καταστροφή πολιορκίες της σύγχρονης ιστορίας.




Το Λένινγκραντ ήταν μεγάλης στρατηγικής σημασίας στόχος για τον Χίτλερ λόγω της μεγάλης βιομηχανίας του, ειδικά στην παραγωγή όπλων. Ήταν επίσης η πρωτεύουσα της Ρωσίας και η βάση του Σοβιετικού στόλου της Βαλτικής. Ήταν ένας από τους τρεις βασικούς στόχους της Επιχείρησης Barbarossa, της εισβολής δηλαδή του Άξονα στη Σοβιετική Ένωση.


Στο τέλος του Ιουνίου του 1941, Γερμανικές και Φινλανδικές δυνάμεις είχαν πλησιάσει στο Λένινγκραντ, με σκοπό την κατάληψή του. Οι κάτοικοι της πόλης κινητοποιήθηκαν, κατασκευάζοντας οχυρώματα σε όλη την πόλη για να καθυστερήσουν την είσοδο των εχθρικών στρατευμάτων.


Στους επόμενους 3 μήνες οι κάτοικοι του Λένινγκραντ έστησαν πάνω από 600 χιλιόμετρα συρματοπλέγματα5.000 οχυρώματα μέσα και περιμετρικά της πόλης. Στις 8 Σεπτεμβρίου του 1941, οι δυνάμεις του Άξονα είχαν καταφέρει να περικυκλώσουν τη πόλη και να την αποκόψουν από κάθε είδους τροφοδοσία. Καθώς δεν μπορούσαν να προχωρήσουν μέσα στη πόλη λόγω της αντίστασης των Σοβιετικών, οι δυνάμεις του Άξονα ξεκίνησαν την πολιορκία της πόλης και τον βομβαρδισμό της με πυροβολικό αλλά και επιθέσεις της Luftwaffe. και κατασκεύασαν περίπου


Μέχρι τις 20 Νοεμβρίου, δύο μήνες μετά την έναρξη της πολιορκίας δηλαδή, η πόλη δεν είχε καμία απολύτως τροφοδοσία. Οι κάτοικοι αναγκάζονταν να τρέφονται με πουλιά, αρουραίους και κατοικίδια ζώα, ενώ έχουν αναφερθεί και περιπτώσεις κανιβαλισμού.


Στο τέλος του Νοεμβρίου του 1941, ο Κόκκινος Στρατός κατάφερε να δημιουργήσει ένα διάδρομο μέσα από τη λίμνη Ladoga μέσω του οποίου η πόλη τροφοδοτούνταν με εφόδια και στρατιώτες, αλλά και γινόταν η εκκένωση του άμαχου πληθυσμού. Ο διάδρομος αυτός ονομάστηκε Road of Life (μετ. Δρόμος της ζωής) και βοήθησε να συνεχιστεί η αντίσταση στον εχθρό τα επόμενα χρόνια.


Στις φωτογραφίες που ακολουθούν μπορείτε να δείτε κομμάτια από την πόλη εκείνων των ημερών σε συνδυασμό με κομμάτια από την Αγία Πετρούπολη του σήμερα. Το αποτέλεσμα είναι πραγματικά εντυπωσιακό:







Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Ανοιχτόμυαλο παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Leave a Reply