300x80

Photobucket

Για να διαφήμιση επικοινωνήστε μαζί μας..

Breaking News

Λάβρυς στη βασιλική κατοικία των Οδρυσών

Βούλγαροι αρχαιολόγοι βρήκαν μία σιδερένια λάβρυ, τελετουργικό διπλό πέλεκυ, στην κατοικία των ηγεμόνων του βασιλείου των Οδρυσών, της πιο ισχυρής φυλής της αρχαίας Θράκης, στο ύψωμα Κόζι Γκραμάντι. Ο πέλεκυς βρέθηκε τη Δευτέρα, 4 Ιουλίου 2011, από την ομάδα του βοηθού καθηγητή Ivan Hristov, κοντά στην κύρια πύλη της οχυρωμένης κατοικίας των ηγεμόνων των Οδρυσών, και είναι η δεύτερη λάβρυς που φέρνει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη σε θέση της αρχαίας Θράκης. Η πρώτη βρέθηκε σε ανασκαφή του 2005.


«Το νέο εύρημα σώζεται σε καλή κατάσταση. Έχει μήκος 22 εκ. (…) Όσον αφορά τη χρήση του κάνουμε διάφορες υποθέσεις. Η λάβρυς χρησιμοποιούνταν περισσότερο για ορισμένα είδη τελετουργιών και λιγότερο για στρατιωτικούς σκοπούς ή ως οικιακό αντικείμενο» εξηγεί ο Hristov.


Μια άλλη υπόθεση βασίζεται σε αναπαραστάσεις από τάφους της αρχαίας Μακεδονίας ή στον τύμβο κοντά στο χωριό Αλεξάντροβο, στην περιοχή Χάσκοβο, όπου διπλό πέλεκυ φέρουν μορφές σε σκηνές βασιλικού κυνηγιού. «Μπορούμε να υποθέσουμε ότι ο πέλεκυς χρησιμοποιούνταν –αν όχι από τον ίδιο τον ηγεμόνα- τότε από τους συντρόφους τους κατά τη διάρκεια του κυνηγιού. Υπό αυτή την έννοια, η εύρεση του σιδερένιου όπλου στην αρχαία θρακική κατοικία δεν είναι τυχαία. Εικασίες μόνο μπορούμε να κάνουμε σχετικά με την καθημερινή ζωή των ηγεμόνων στο Κόζι Γκραμάντι 2.400 χρόνια πριν, όταν τα γύρω δάση προσφέρονταν για κυνήγι» λέει ο αρχαιολόγος.


Η λάβρυς, εξηγεί ο Hristov, στην αρχαία ελληνική μυθολογία ήταν γνωστή ως ο διπλός πέλεκυς του Διός Λάβρανδου, που λατρευόταν στα Λάβρανδα της Καρίας και παριστάνεται όρθιος να κρατά λάβρυ πάνω από τον δεξή του ώμο.


Πρώτες αναπαραστάσεις λάβρεος συναντάμε στη 2η χιλιετία π.Χ. Στην αρχαία Θράκη οι αρχαιότερες αυτών χρονολογούνται στην περίοδο του Χαλκού.


Η λάβρυς εμφανίζεται για πρώτη φορά στον βαλκανικό χώρο ως ηγεμονικό σύμβολο στα χάλκινα νομίσματα του βασιλιά των Οδρυσών Αμάδοκο στα τέλη του 5ου αι. π.Χ.


Το νέο εύρημα θα εκτεθεί στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Βουλγαρίας.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Ανοιχτόμυαλο παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Leave a Reply