300x80

Photobucket

Για να διαφήμιση επικοινωνήστε μαζί μας..

Breaking News

Spiegel: “Αν η Γερμανία υιοθετούσε το μεσοπρόθεσμο θα είχε καταρρεύσει”


Ένα καθόλα δηκτικό άρθρο για την πατρίδα του δημοσιεύει τη Δευτέρα (04/07) το Spiegel Online, υποστηρίζοντας πως η Γερμανία είναι “μανούλα” στο να επιβάλει μέτρα λιτότητας σε άλλες χώρες.
“Το πακέτο λιτότητας που ψήφισε την προηγούμενη εβδομάδα οι Ελληνική Βουλή είναι αποτέλεσμα της πίεσης του Βερολίνου”, γράφει η Spiegel.

Οι Γερμανοί θεωρούν πως είναι αυτονόητη η λήψη τέτοιων μέτρων. Αλλά οι Γερμανοί θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν οι ίδιοι μια τέτοια ένδεια; Οι ειδικοί είναι σκεπτικοί.

“Αν σκεφτεί κανείς πόσο καβγάδισαν οι Γερμανοί για τη μείωση των κοινωνικών παροχών για 5 ευρώ, είναι πιο εύκολο να καταλάβουμε τι απαιτούμε από τους Έλληνες", λέει στη Spiegel ο Ούλριχ Μπλουμ, πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών και συνεχίζει: “Αυτές οι περικοπές θα δημιουργούσαν μεγάλο πρόβλημα στη Γερμανική κυβέρνηση όσον αφορά την ικανότητα της να διακυβερνήσει τη χώρα”. 
Αν εφαρμόζαμε τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου στη Γερμανία, αυτά θα ισοδυναμούσαν με εξοικονόμηση 425 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για ένα τεράστιο ποσό που θα προκαλούσε την κατάρρευση της Γερμανικής οικονομίας. 
“Αφαιρώντας τόσα πολλά χρήματα από την οικονομία σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, θα είχαν πεθάνει τα πάντα”, εκτιμά ο Γκουστάβ Χορν, επικεφαλής του Ινστιτούτου Μακροοικονομικής Πολιτικής.

Για να καταφέρει να σώσει πάνω από 400 δισεκατομμύρια, η Γερμανία θα έπρεπε να μειώσει τις δαπάνες στους τομείς που αυτές είναι οι μεγαλύτερες. 
Οι περισσότεροι από αυτούς τομείς είναι απαραίτητοι για να κρατηθεί ο ιστός της γερμανικής κοινωνίας και να διατηρηθεί το κράτος πρόνοιας.

Θα έπρεπε για παράδειγμα, γράφει η Spiegel, να κόψει 80 δισεκατομμύρια σε συντάξεις το χρόνο, 120 δισεκατομμύρια  από τα επιδόματα ανεργίας, κτλ.

Όμως το πολιτικό και κοινωνικό κόστος θα ήταν τεράστιο. Θα δημιουργείτο ένα χάος στη χώρα.

Αν η κυβέρνηση επέλεγε αντί για περικοπές να αυξήσει τους φόρους, να τους διπλασιάσει για παράδειγμα, δεν θα έβγαζε σχεδόν τίποτα, μέχρι 13 δισεκατομμύρια το πολύ.

Οπότε η κατάσταση θα ήταν αδιέξοδη και απλώς η χώρα θα γινόταν ένα χάλι.

“Α
υτό ζητάμε να γίνουν οι Έλληνες”
καταλήγει εύγλωττα η Spiegel. 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Ανοιχτόμυαλο παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Leave a Reply