300x80

Photobucket

Για να διαφήμιση επικοινωνήστε μαζί μας..

Breaking News

Τι βλέπει ο εγκέφαλος μας όταν παρακολουθούμε τηλεόραση;




Πώς θα σας φαινόταν να είχατε μια εικόνα του τι ακριβώς “βλέπει” ο εγκέφαλός σας όταν παρακολουθείτε τηλεόραση; Ερευνητές του UC Berkeley κατόρθωσαν να δημιουργήσουν μια τέτοια οπτική αναπαράσταση διεξάγοντας πείραμα με τη βοήθεια ειδικού λογισμικού fMRI (functional Magnetic Resonance Imaging).


Αρχικά, έδωσαν στους συμμετέχοντες του πειράματος να παρακολουθήσουν τυχαία αποσπάσματα video, καταγράφοντας κάθε φορά την αντίστοιχη εγκεφαλική δραστηριότητα.

Στη συνέχεια, μόλις ο υπολογιστής “έμαθε” τι είδους video ενεργοποιούν την κάθε δραστηριότητα του εγκεφάλου, οι επιστήμονες παρείχαν στο πρόγραμμα 18 εκατομμύρια δευτερόλεπτα τυχαίων video στο YouTube. Όπως μπορείτε να δείτε στο παρακάτω video, το αποτέλεσμα ήταν το πρόγραμμα να δημιουργήσει μια “ταινία” με εικόνες του εγκεφάλου βασιζόμενη στα 100 πιο κοντινά clips στα πραγματικά.

Αν και προς το παρόν η μέθοδος λειτουργεί μόνο με πραγματικές εικόνες, μελλοντικός στόχος είναι η οπτική αναπαράσταση των ονείρων ή της μνήμης μας. Κάτι τέτοιο, θα μπορούσε να φανεί πολύ χρήσιμο σε περιπτώσεις απώλειας μνήμης εξαιτίας ατυχημάτων ή ακόμα και σε περιπτώσεις ατόμων με νευρολογικές διαταραχές. Μπορεί η ταινία “Inception” να παραμένει ακόμα μακρινός στόχος, όμως είναι κι αυτό ένα βήμα…


Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Ανοιχτόμυαλο παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

2 σχόλια:

  1. Φαίνεται σαν να σκανάρει ο εγκέφαλος αυτά που βλέπει με διακοπές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αυτό είναι η αρχή της αρχής. γενικά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τόσος λαϊκισμός από την μεριά τους. καθίστε να διαβάσετε το paper και θα δείτε ότι μακράν απέχει αυτή η απεικόνιση που βγάλαν από το τι γίνεται εκεί μέσα στα κεφάλια μας. είναι σαν να σου λένε κάποιοι αστρονομικές θεωρίες το 1500μΧ που δεν είχαν καν ακόμα τηλεσκόπια και ανεπτυγμένη διανυσματική άλγεβρα. Το fMRI είπαμε είναι διαγνωστικό εργαλείο αλλά δεν έχει πια και την ικανότητα να σου τα δείξει με την λεπτομέρεια που χρειάζεται για να καταλάβεις τι γίνεται ακριβώς. Είναι ας πούμε σαν να βλέπεις πυροτεχνήματα από πολύ μακρυά, απλά είδες πυροτεχνήματα κάπου να παίζουν. Το όλο πανηγύρι από κάτω και ποιοι και από που τα στέλνουν το χάνεις. Αν στην Ευρώπη για την κάθε τέτοια άγουρη πλην πρωτοποριακή έρευνα κάναν τέτοιο εφέ και τέτοιο τζερτζελέ, δεν θα μας έφτανε να είμαστε 24/7 στην τηλεόραση να βλέπουμε τέτοια κλιπάκια. Είναι όμως ακόμα οι άνθρωποι σοβαροί και πάνω από όλα έχουν συνείδηση του τι κάνουν. Στην αμερική έχουν ξεφύγει και τα κάναν όλα showbiz.

    ΑπάντησηΔιαγραφή