300x80

Photobucket

Για να διαφήμιση επικοινωνήστε μαζί μας..

Breaking News

Νέο εξελιγμένο δίκτυο υποθαλάσσιων αισθητήρων


Θα φέρει επανάσταση στην ωκεανογραφία

Επιστήμονες ολοκλήρωσαν τις τελευταίες δοκιμές ενός επαναστατικού υποθαλάσσιου δικτύου αισθητήρες τελευταίας τεχνολογίας, οι οποίοι θα αλλάξουν δραματικά το τοπίο στην ωκεανογραφία, μιας και θα είναι σε θέση να καταγράψουν διάφορα γεγονότα όπως υποβρύχια ηφαίστεια τα οποία βρίσκονται σε μεγάλα βάθη. 

Μία ερευνητική ομάδα χρησιμοποιώντας ειδικά ρομπότ εξετάζει τους κόμβους που είχαν τοποθετηθεί σε βάθος 5000 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας στις ακτές του Ειρηνικού. Μόλις ολοκληρωθεί το σύστημα θα προσφέρει την πιο περιεκτική επισκόπηση της θάλασσας που έχει ποτέ γίνει. Θα επιτρέψει στους ερευνητές να πραγματοποιήσουν μετρήσεις για τις χημικές, τις βιολογικές, φυσικές και γεωλογικές διεργασίες που παρατηρούνται μέσα στον ωκεανό, και μάλιστα όλα την ίδια στιγμή. 

Ένα τέτοιου είδους δίκτυο θα σημαίνει μια πραγματικά τεχνολογική στροφή στην έρευνα που μέχρι τώρα περιοριζόταν ως επί των πλείστων στη χρήση πλοίων. Άλλωστε μόλις ενεργοποιηθεί πλήρως τα δεδομένα του θα μεταδίδονται μέσω διαδικτύου επιτρέποντας έτσι την αξιοποίηση των δεδομένων από διάφορους επιστήμονες σε όλο τον πλανήτη σε πραγματικό χρόνο. 

Μέχρι πρότινος ειδικές μετρήσεις απαιτούσαν την χρήση επανδρωμένων υποβρυχίων για τα μεγάλα βάθη, που όμως η παραμονή τους εκεί ήταν σχετικά περιορισμένη σε χρονικά όρια για να μπορέσουν να αποκομίσουν στοιχεία που πραγματικά θα ήταν χρήσιμα. 

Το όλο πρόγραμμα μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει 153 εκατομμύρια δολάρια και είναι σχεδιασμένο να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το 2014, παρέχοντας πληροφορίες 24 το 24ωρο για τουλάχιστον 25 χρόνια.





Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Ανοιχτόμυαλο παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Leave a Reply