300x80

Photobucket

Για να διαφήμιση επικοινωνήστε μαζί μας..

Breaking News

Ουίσκι – Πράγματα που κάθε άντρας πρέπει να γνωρίζει



Πολύ συχνά αυτές τις μέρες, δεν μπορούμε καν να αναγνωρίσουμε αυτό που πίνουμε.Εάν πρόκειται να παραγγείλεις «οποιοδήποτε Glen» για να εντυπωσιάσεις τις κυρίες, είναι καλύτερο να μην το μπερδέψεις με το bourbon που παρήγγειλε ο φίλος σου.
Έτσι, με αυτό τον ευγενή στόχο στο μυαλό, ορίστε ορισμένα πράγματα που θα πρέπει να γνωρίζεις για του ουίσκι:

Το ουίσκι φτιάχτηκε για πρώτη φορά στην Ιρλανδία από ιεραπόστολους μοναχούς (που φτιάχνουν τα καλύτερα ποτά και την καλύτερη μπύρα, επειδή το μυστικό της συνταγής τους δόθηκε από τον Θεό…) κατά τον έκτο αιώνα. Μαζί με την διάδοση του λόγου του Κυρίου τους, άρχισαν και την απόσταξη ουίσκι ή όπως λέγεται στα Γαελικά (Ιρλανδικά), uisce breatha, που σημαίνει «νερό της ζωής». Κατοχικοί Βρετανοί στρατιώτες, τον 12ο αιώνα, «μπαστάρδεψαν» την προφορά και τελικά βγήκε το «whisky”.

Το ουίσκι είναι ένας γενικός όρος που περιγράφει πολλά είδη. Κάθε περιοχή/χώρα που παράγει ουίσκι έχει τους δικούς της κανόνες και για το υγρό αυτό ώστε να θεωρείται επίσημο – για να ξεχωρίζουν. Το ουίσκι, με τον απλούστερο όρο, αποτελείται από νερό, σιτάρι και μαγιά (αν προσθέσεις τον λυκίσκο σε αυτά τα τρία, θα πάρεις τη μπύρα) και ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια. Ο τρόπος που χρησιμοποιείς και περιεργάζεσαι αυτά τα υλικά είναι που κάνει και όλες τις διαφορετικές ποικιλίες.

Οι τέσσερις βασικοί τύποι ουίσκι είναι το Ιρλανδέζικο, το Σκωτσέζικο, το Αμερικάνικο και το Καναδέζικο. Το Ιρλανδέζικο και το Αμερικάνικο είναι με “e” (whiskey), ενώ ο υπόλοιπος κόσμος χρησιμοποιεί το παραλείπει. Ας τα αναλύσουμε:


Irish Wiskey

Αποσταγμένο τρεις φορές. Χρησιμοποιεί καθαρή βύνη κριθαριού και σιταριού. Έχει ηλικία ωρίμασης τουλάχιστον τρία χρόνια σε δρύινα βαρέλια.


Scotch or Scottish Whisky

Αποσταγμένο δύο φορές. Χρησιμοποιεί επίσης το κριθάρι, το οποίο ξηραίνεται πάνω από φωτιά τύρφης, δίνοντας στο ουίσκι αυτό την χαρακτηριστική καπνιστή του γεύση. Έχει ηλικία ωρίμασης τουλάχιστον δύο χρόνια σε δρύινα βαρέλια.


American Whiskey

Φτιαγμένο από ένα πολτό δημητριακών. Ωριμάζει για τουλάχιστον δύο χρόνια σε απανθρακωμένα, αχρησιμοποίητα βαρέλια βελανιδιάς.


Canadian Whisky

Χρησιμοποιεί τουλάχιστον 51% βύνη σίκαλης. Ωριμάζει για τουλάχιστον τρία έτη σε δρύινα βαρέλια.


Άλλα ενδιαφέροντα πράγματα:

Το ουίσκι σταματάει να ωριμάζει από την στιγμή που εμφιαλώνεται, για αυτό δεν πρόκειται να γίνει «καλύτερο» με την πάροδο του χρόνου.

Ένα κλειστό μπουκάλι μπορεί να διατηρηθεί για πάνω από 100 χρόνια και θα εξακολουθεί να είναι καλό.

Ένα ανοιχτό μπουκάλι είναι εντάξει για πέντε χρόνια.

Τα δρύινα βαρέλια δίνουν στο ουίσκι το καραμελέ του χρώμα.

Το ουίσκι παίρνει το 60% της γεύσης του από τον τύπο βαρελιού που χρησιμοποιείται κατά την ωρίμανση.

Το Bourbon είναι ένα Αμερικάνικο ουίσκι που παράγεται από τουλάχιστον 51% καλαμπόκι. Δεν παρασκευάζεται πλέον μόνο στο Bourbon του Kentucky, αλλά το 90% προέρχεται από εκεί.

Ο λόγος που το Jack Daniels δεν θεωρείται bourbon είναι επειδή το φιλτράρουν μέσα από άνθρακα ζάχαρης-σφενδάμου πριν από την ωρίμαση.

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι η προσθήκη νερού ή πάγου είναι ιεροσυλία, όλα έχουν να κάνουν με την γεύση. Ένα άτομο μπορεί να προτιμάει το ουίσκι του σκέτο, αλλά μια μικρή ποσότητα νερού ή πάγου θα αναδείξει τις πιο λεπτές αποχρώσεις και γεύσεις. Δοκίμασε το… απλά μείνε μακριά από τις αναμείξεις. Είσαι άνδρας πλέον.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Ανοιχτόμυαλο παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Leave a Reply