300x80

Photobucket

Για να διαφήμιση επικοινωνήστε μαζί μας..

Breaking News

Crazy Horse Memorial: το μεγαλύτερο μνημείο του κόσμου




Χρειάστηκαν 50 χρόνια για να χαραχθεί μόνο το πρόσωπο του θρυλικού Ινδιάνου. Μέχρι να πάρει μορφή το υπόλοιπο σώμα του καθώς και το πιστό του άλογο, ποιός ξέρει πόσα χρόνια θα χρειαστούν ακόμα.
Μπορεί μία τωρινή φωτογραφία σας στο Black Hills να θεωρείται εύρημα ισάξιο με μια φωτογραφία του προ-προ-προ-προ-προπάππου σας δίπλα στη Σφήγκα με την μύτη της ανέπαφη.



Το 1929 ο ινδιάνος αρχηγός των Σιού Henry Standing Bear (Όρθια Αρκούδα) ο πρεσβύτερος έγραψε ένα γράμμα στον γλύπτη Korczak Ziółkowski προτείνοντάς του να αναλάβει τη δημιουργία ενός αγάλματος αφιερωμένου στον ινδιάνο  θρύλο Crazy Horse (Τρελό Άλογο). «Οι υπόλοιποι αρχηγοί και εγώ θα θέλαμε να μάθει ο λευκός άνδρας ότι και ο κόκκινος άνδρας έχει τους δικούς του ήρωες» έλεγε χαρακτηριστικά το γράμμα του Standing Bear. Ο Πολωνοαμερικάνος γλύπτης, που το 1924 είχε εργαστεί στο Mount Rushmore, δέχτηκε την πρόταση του Standing Bear και μετά από την κατασκευή μερικών μοντέλων, το 1948 ξεκίνησαν οι εκρήξεις στο Black Hills της Νότιας Ντακότα. Η επιλογή του μέρους υπήρξε σημαντική, καθώς σύμφωνα με την ινδιάνικη παράδοση το έδαφος εκεί είναι ιερό.

Αν και ο Ziółkowski πέθανε το 1982, οι εργασίες συνεχίστηκαν και συνεχίζονται μέχρι σήμερα από το μη κερδοσκοπικό οργανισμό Crazy Horse Memorial Foundation του οποίου υπεύθυνη είναι η χήρα του γλύπτη και τα 7 από τα 10 παιδιά του.
Το άγαλμα θα παριστάνει τον Crazy Horse να δείχνει προς το άπειρο, καβάλα σε ένα άλογο που καλπάζει. Δηλαδή κάτι σαν τον Κολοκοτρώνη στο κέντρο της Αθήνας, αλλά φυσικά σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα. Για την ακρίβεια, όταν θα τελειώσει, προβλέπεται να έχει 195μ. πλάτος και 172μ. ύψος και θα είναι το μεγαλύτερο μνημείο του κόσμου. Μέχρι τώρα έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς μονάχα το πρόσωπο, με ύψος 27μ. (τα πρόσωπα των τεσσάρων προέδρων στο Mount Rushmore έχουν ύψος 18μ.).

Δεν είναι λίγες οι αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η κατασκευή αυτού του μεγαθήριου στην περιοχή. Ο ίδιος ο Crazy Horse, όσο ζούσε, αντιστεκόταν σθεναρά σε όσους προσπαθούσαν να τον φωτογραφήσουν και φρόντισε να ενταφιαστεί σε μέρος που να μη τον βρει ποτέ κανείς. Έτσι, πολλοί πιστεύουν ότι ένα τεράστιο άγαλμά του, σκαλισμένο σε ιερό έδαφος, είναι προσβολή και στον ίδιο τον ήρωα αλλά και σε ολόκληρη την Ινδιάνικη κοινότητα της περιοχής. Η Elaine Quiver που είναι απόγονος του Crazy Horse θεωρεί ότι «δεν σέβονται τον πολιτισμό μας, γιατί κανείς δεν έδωσε άδεια σε κάποιον να χαράξει το ιερό Black Hills το οποίο είναι ταυτόχρονα και μέρος ταφής μας. Ήταν εκεί για να το απολαμβάνουμε και να προσευχόμαστε, όχι για να σκαλιστούν εικόνες πάνω του. Όσο περισσότερο το σκέφτομαι, τόσο περισσότερο το βλέπω σαν μια βεβήλωση του πολιτισμού μας».

Γύρω από το υπό κατασκευή άγαλμα βρίσκονται τα Ινδιάνικο Μουσείο Βόρειας Αμερικής (Indian Museum of North America) και το Native American Cultural Center τα οποία ανήκουν επίσης στο μη κερδοσκοπικό οργανισμό Crazy Horse Memorial Foundation.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Ανοιχτόμυαλο παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Leave a Reply