300x80

Photobucket

Για να διαφήμιση επικοινωνήστε μαζί μας..

Breaking News

Σαντορίνη: Το μάγμα ανεβαίνει, αλλά μην ανησυχείτε λένε οι επιστήμονες



Καθησυχαστικές μεν για το σήμερα αλλά χωρίς να αποκλείουν τίποτε ως μελλοντικό ενδεχόμενο είναι όλες οι δηλώσεις των επιστημόνων σε σχέση με το τι συμβαίνει σήμερα στα έγκατα του ηφαιστείου της Σαντορίνης
. Ουσιαστικά όλοι ομολογούν ότι υπάρχει μια ασυνήθιστη δραστηριότητα την οποία αν και δεν γνωρίζουν σε όλη της την έκταση, την παρακολουθούν στενά.




Πάντως τονίζουν ότι αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι υπό έλεγχο. «Από τον περασμένο Ιανουάριο είμαστε σε μια διαφορετική φάση στην εξέλιξη του ηφαιστείου», επισημαίνει -στην εφημερίδα «Εθνος»- ο Θανάσης Γκανάς, σεισμολόγος στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο οποίος μετέχει σε ερευνητικό πρόγραμμα σε συνεργασία με το ΕΜΠ και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.


«Στο ηφαίστειο παρατηρούνται τρία χαρακτηριστικά: επιφανειακές παραμορφώσεις λίγων εκατοστών, σύμφωνα με GPS που μετρούν τις μετακινήσεις του εδάφους. αυξημένη σεισμικότητα στην Καλδέρα, συγκριτικά με την περίοδο 2000-10 κάποιες εκλύσεις αερίων για τις οποίες όμως, προς το παρόν, διαθέτουμε λίγα δεδομένα. Κάτι συμβαίνει κάτω και η πιθανότερη εξήγηση είναι η άνοδος του μάγματος». Στην ίδια εφημερίδα, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και επικεφαλής στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Κώστας Μακρόπουλος παραδέχεται: «Είναι γεγονός ότι εδώ και έναν χρόνο παρατηρείται δραστηριότητα πάνω στην Καμμένη, η οποία εστιάζεται σε μικροσεισμούς, παραμορφώσεις ή έκλυση αερίων».
Και συμπληρώνει: «Υπάρχουν ενδείξεις ότι «φουσκώνει», δηλαδή τα τοιχώματα διαστέλλονται σε βάθος 4 χιλιομέτρων στον κρατήρα.


Αυτό εμμέσως δείχνει ότι υπάρχει κίνηση μάγματος. Γεωδετικές μετρήσεις δείχνουν παραμορφώσεις της επιφάνειας, καθώς μέσω δορυφόρων και λέιζερ καταγράφονται μετακινήσεις χιλιοστών. Επίσης έχουμε μετρήσεις αερίων που εκλύονται όπως διοξειδίου του άνθρακα και θείου. Ολα αυτά δείχνουν οτι είμαστε σε κατάσταση, όχι έντονη, αλλά σε μια φάση δραστηριότητας. Η εμπειρία λέει ότι αυτή μπορεί να καταλαγιάσει. Ως επιστήμονες όμως βρισκόμαστε σε εγρήγορση».


Σε άλλο δημοσίευμα η εφημερίδα «Τα Νέα» επικαλούνται δηλώσεις επιστήμονα: «Αυτή τη στιγμή, το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι υπάρχει μία ήπια διεργασία βαθιά κάτω από τον φλοιό της Γης, αλλά αυτό δεν προμηνύει ότι από βδομάδα θα γίνει και κάποια έκρηξη. Σε βάθος τεσσάρων ή και περισσότερων χιλιομέτρων κάτω από τη Νέα Καμένη, όπου βρίσκεται στο κέντρο της καλντέρας, οι επιστήμονες ανακάλυψαν προσφάτως έναν μαγματικό θάλαμο.


Ο θάλαμος αυτός δεν είναι γνωστό τι διαστάσεις έχει ακριβώς, όμως περιέχει ικανοποιητικές ποσότητες μάγματος. Ακόμη όμως κι αν ανέβαινε το μάγμα προς τα πάνω, υπάρχουν ένα σωρό λόγοι που μπορεί να το κάνουν να σταματήσει κάπου στην πορεία». Οι δηλώσεις αυτές δεν αναιρούν πάντως στο παραμικρό τα όσα πριν λίγες ημέρες είχε υποστηρίξει ο καθηγητής του εργαστηρίου γεωγυσικής και σεισμολογίας του ΤΕΙ Κρήτης Φίλιππος Βαλιανάτος.


Σύμφωνα με τις δηλώσεις του «αυτό που μας προβληματίζει είναι ότι αρχίζει να φουσκώνει … το κέικ της Σαντορίνης». Επίσης, οι επιστήμονες διαψεύδουν ότι αυτή τη στιγμή αναβλύζει μάγμα και ότι έχει ανέβει η θερμοκρασία του νερού.


Παραδέχονται ωστόσο ότι οι διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη πρέπει να παρακολουθούνται στενά και επισημαίνουν ότι επιστημονικές ομάδες ήδη καταγράφουν τις ποσότητες των εκλυόμενων ηφαιστειακών αερίων, όπως το διοξείδιο του άνθρακα. Το αέριο αυτό, όπως και άλλα, εκλύεται από ρηγματώσεις πάνω στη Νέα Καμένη.


Επίσης, τονίζουν ότι οι ειδικοί λαμβάνουν τιμές για τη θερμοκρασία του νερού αλλά και δείγματα για να τα υποβάλουν σε χημικές αναλύσεις και να εξακριβώσουν το pΗ του αλλά, όπως σημειώνουν, τα αποτελέσματα των εξετάσεων αυτών, και άλλων πιο εξειδικευμένων, θα πάρουν αρκετό καιρό να αναλυθούν και να συγκριθούν ώστε να υποστηριχθεί ότι κάτι δεν πάει καλά.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Ανοιχτόμυαλο παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Leave a Reply