300x80

Photobucket

Για να διαφήμιση επικοινωνήστε μαζί μας..

Breaking News

Εικόνες υψηλής ευκρίνειας από το ναυάγιο του Τιτανικού


Φέρουν νέες ενδείξεις σχτετικά με αίτια της πολύνεκρης τραγωδίας

Μια από τις μεγαλύτερες ανθρώπινες τραγωδίες του αιώνα που διανύουμε, δεν είναι άλλη από τη βύθιση του Τιτανικού. Σχεδόν όλοι μας έχουμε γνωρίσει το τραγικό γεγονός της 15ης Απριλίου 1912, μέσα από την βραβευμένη με όσκαρ υπερπαραγωγή του Τζέιμς Κάμερον.

Ωστόσο, για πρώτη φορά δίνονται στο φως της δημοσιότητας λεπτομερείς φωτογραφίες του ναυαγίου, οι οποίες παρουσιάζουν ένα πεδίο συντριμιών, στο βυθό του βόρειου Ατλαντικού, ακτίνας 5-8 χιλιομέτρων.

Οι ερευνητές ευελπιστούν πως οι λεπτομερείς εικόνες θα προσφέρουν νέες ενδείξεις σχετικά με τα αίτια της τραγωδίας, που στοίχισε τη ζωή σε 1.517 ανθρώπους, εκείνη τη μοιραία νύχτα, πριν 100 χρόνια.

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε τη μέθοδο απεικόνισης σόναρ και ελήφθησαν περισσότερες από 100.000 φωτογραφίες, από ένα υποβρύχιο ρομπότ. Καταγράφηκαν εκατοντάδες αντικείμενα και συντρίμμια του υπερωκεάνιου επιβατηγού πλοίου.

Η μορφολογία του λασπωμένου πυθμένα υποδεικνύει οτι κατά τη διάρκεια της βύθισης του Τιτανικού, η πρύμνη του περιστρεφόταν κυκλικά και δεν βυθίστηκε κατακόρυφα όπως πιστευόταν.

Η ερευνητική ομάδα του Τιτανικού – ο οποίος βυθίστηκε στο παρθενικό του ταξίδι από το Σαουθάμπτον της Αγγλίας προς τη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ – γνωρίζει εδώ και 25 χρόνια την ακριβή τοποθεσία της προσεδάφισης της πλώρης και της πρύμνης του πλοίου, στο βυθό του Ατλαντικού.

Ωστόσο, οι προηγούμενοι χάρτες ήταν ελλιπείς, όπως ισχυρίζεται ο Παρκς Στέφενσον, ιστορικός του Τιτανικού. Η μελέτη των προηγούμενων χαρτών ήταν σαν ψάχνεις κάτι στο απόλυτο σκοτάδι, όπως αναφέρει.

«Με τη μέθοδο σόναρ είναι σαν να φωτίστηκε ξαφνικά ολόκληρος ο χώρος του βυθού και σαν να έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε μεγεθεντικό φακό. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στην έρευνα του ναυαγίου», αναφέρει ο ιστορικός.

Η χαρτογράφηση πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2010 και υποστηρίζεται από τις RMS Titanic Inc., Woods Hole Oceanographic Institution, Waitt Institute, National Oceanic and Atmospheric Administration, National Park Service και το History Channel.

Λεπτομέρειες σχετικά με τα νέα ευρήματα δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί, ωστόσο έχει προγραμματιστεί ένα δίωρο ντοκιμαντέρ για τις 15 Απριλίου, 100 χρόνια ακριβώς μετά από το τραγικό ναυάγιο.



Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Ανοιχτόμυαλο παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Leave a Reply