300x80

Photobucket

Για να διαφήμιση επικοινωνήστε μαζί μας..

Breaking News

Νέο παγκόσμιο ρεκόρ γεώτρησης κάτω από το βυθό ωκεανού!

Ένα ιαπωνικό ερευνητικό σκάφος πέτυχε ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ υποθαλάσσιας γεώτρησης φθάνοντας σε βάθος 2.111 μέτρων κάτω από το βυθό, περίπου ένα μέτρο περισσότερο από το προηγούμενο ρεκόρ, που είχε επιτευχθεί στα ανοιχτά της Κόστα Ρίκα.

Η γεώτρηση από το πλοίο "Chikyu" έγινε στα ανοιχτά της χερσονήσου Σιμοκίτα στον βορειοδυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, όπως ανακοίνωσε η Ιαπωνική Υπηρεσία Επιστήμης και Τεχνολογίας Γης-Θάλασσας (JAMSTEC), στην οποία και ανήκει το σκάφος. Το νέο ρεκόρ επιτεύχθηκε στο πλαίσιο μιας διεθνούς επιστημονικής αποστολής (Integrated Ocean Drilling Program).

Ο υπεύθυνος επιστήμονας της αποστολής Φούμιο Ιναγκάκι δήλωσε ότι «το επιστημονικό σκάφος έχει ασύλληπτες δυνατότητες και μπορεί να εξερευνήσει πολύ μεγάλα βάθη, που ποτέ πριν δεν έχουν μελετήσει οι άνθρωποι. Τα δείγματα από αυτά τα βάθη είναι πολύτιμα και θα βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση της φύσης της ζωής και της Γης».

Ο επιστημονικός στόχος είναι να ανασυρθούν στην επιφάνεια της Γης δείγματα από τον μανδύα του πλανήτη μας, το στρώμα που βρίσκεται μεταξύ του φλοιού και του πυρήνα και στο οποίο η πρόσβαση είναι ευκολότερη με γεώτρηση κάτω από το βυθό, όπου ο φλοιός είναι πιο λεπτός. Αυτά τα δείγματα έχουν μεγάλη σημασία για τους γεωλόγους, προκειμένου να ρίξουν περισσότερο φως στο μυστηριώδες εσωτερικό της Γης, αλλά και τους βιολόγους, καθώς μία πληθώρα μικροβίων καταφέρνουν να επιβιώνουν σε αυτά τα βάθη, συγκροτώντας μία αφανή υπόγεια βιόσφαιρα.

Το "Chikyu" έχει τη δυνατότητα να κάνει γεώτρηση σε βάθος έως 10.000 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας (όχι του βυθού). Η αποστολή του, που ξεκίνησε φέτος τον Ιούλιο, θα συνεχιστεί για τρείς ακόμα εβδομάδες, με στόχο να φθάσει σε βάθος έως 2.220 μέτρων κάτω από το βυθό.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Ανοιχτόμυαλο παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Leave a Reply