300x80

Photobucket

Για να διαφήμιση επικοινωνήστε μαζί μας..

Breaking News

Σήμερα ξεκινά η απογραφή πληθυσμού. Ιδού η διαδικασία απογραφής και πως θα απογραφούν οι παράνομοι μετανάστες


του Χρήστου Ηλ. Τσίχλη, Δικηγόρος Αθηνών
Η απογραφή πληθυσμού ξεκινά σήμερα 10-05-2011 και θα διαρκέσει μέχρι και τις 24 Μαΐου 2011.
 Οι πολίτες απαντούν σε συγκεκριμένες ερωτήσεις και ο απογραφέας ή τομεάρχης απογραφής ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να αλλάξει-αλλοιώσει το περιεχόμενο των απαντήσεων στο οποίο συναίνεσε ο πολίτης,διότι θα έχει διαπράξει το ποινικό αδίκημα της πλαστογραφίας.
Οι πληροφορίες των ατόμων και των νοικοκυριών είναι απολύτως εμπιστευτικές, προστατεύονται από απόρρητο, θα ενταχθούν στο σύστημα ανώνυμα και δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανένα άλλο σκοπό. Για την απογραφή θα εργαστούν συνολικά 68.000 άνθρωποι. Κάθε απογραφέας θα αναλάβει 150 νοικοκυριά. Η συνέντευξη θα διαρκεί 25 λεπτά.
Σύμφωνα με το άρθρο 8, παρ.2, του Ν.3832/2010, «Με απόφαση της ΕΛ.ΣΤΑΤ., επιβάλλεται πρόστιμο μέχρι και 200.000 ευρώ σε όποιον παραβιάζει το απόρρητο των στοιχείων ή και το στατιστικό απόρρητο».Δηλαδή οι απογραφείς και οι υπάλληλοι της ελληνικής στατιστικής αρχής απαγορεύεται να παραβιάσουν το απόρρητο των στοιχείων που θα συγκεντρωθούν.


Στη γενική απογραφή του 2001 ο πληθυσμός της χώρας είχε καταμετρηθεί σε 10.964.020 άτομα αλλά σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Στατιστικής από το 2009 έχει ξεπεράσει τα 11.282.571 άτομα.
Ομως ο πραγματικός αριθμός σήμερα διαμορφώνεται από το ισοζύγιο των μεταναστών που έρχονται στην Ελλάδα, αλλά και αυτών που φεύγουν λόγω της οικονομικής κρίσης.
Τα αποτελέσματα της απογραφής πρέπει να δημοσιοποιηθούν ως τις 31 Μαρτίου του 2014, ωστόσο τα βασικά στοιχεία του πληθυσμού ανά κοινότητα και ανά φύλλο θα ανακοινωθούν τον Ιούνιο του 2011.
Οι πολίτες θα ανοίγουν την πόρτα στους απογραφείς που θα χτυπούν το κουδούνι τους. ΔΕΝ θα χρειαστεί η επίδειξη κανενός εγγράφου, όπως ταυτότητας, διαβατηρίου ΑΦΜ κλπ.
- Η απογραφή θα γίνει σε διάστημα 15 ημερών. Σε περίπτωση απουσίας ο απογραφέας θα αφήνει στην πόρτα σημείωμα με τον αριθμό του τηλεφώνου του.
- Αρκεί ένα μέλος της οικογένειας για να δώσει τις πληροφορίες για κάθε σπίτι.
- Δεν θα ζητηθούν από κανέναν έγγραφα μόνιμης παραμονής.

ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ:
Οι μετανάστες θα απογραφούν όπως όλοι και με τη βοήθεια διερμηνέων χωρίς να επιδεικνύουν έγγραφα νόμιμης παραμονής.

Συνοδοί και διερμηνείς θα προσεγγίσουν μαζί με τους απογραφείς και χώρους όπου διαμένουν μαζικά μετανάστες. Τα ενημερωτικά φυλλάδια για τους μετανάστες έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, τα Γαλλικά, τα Αλβανικά, τα Ρωσικά, τα Αραβικά, τα Κινεζικά, τα Πακιστανικά και τα Αφγανικά.

Θα απογραφούν χωρίς κανένα έλεγχο νομιμότητας με βάση τις δηλώσεις όσων κατοικούν σε αυτά χωρίς νομικές κυρώσεις ούτε οποιοδήποτε έλεγχο από άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου. Οι άστεγοι θα προσεγγιστούν στα κέντρα σίτισης.
Η πρώτη ερώτηση του απογραφέα θα είναι:έχετε απογραφεί ή θα απογραφείτε στη μόνιμη κατοικία σας;;και θα απαντηθεί καταφατικά για τα άτομα:
-που είχαν ήδη απογραφεί στη μόνιμη κατοικία τους ή δεν είχαν απογραφεί στη μόνιμη κατοικία τους,αλλά θα επιστρέψουν σε αυτή εντός του 15ενθήμερου της απογραφής,οπότε θα απογραφούν εκεί.
-που ζουν σε νοικοκυριά με πάνω από ένα μέλος και κατά το 15ενθήμερο της απογραφής υπήρχε κάποιο άλλο μέλος του νοικοκυριού στη μόνιμη κατοικία τους για να τα απογράψει.
Σε κάθε άλλη περίπτωση,η απάντηση θα είναι αρνητική.
Στην περίπτωση που δοθεί καταφατική απάντηση,δεν συμπληρώνονται για το άτομο αυτό τα υπόλοιπα ερωτήματα του δελτίου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Ανοιχτόμυαλο παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Leave a Reply