300x80

Photobucket

Για να διαφήμιση επικοινωνήστε μαζί μας..

Breaking News

Σχέδιο "ολικής επαναφοράς" του κέντρου της Αθήνας για τους πολίτες


Με οικονομικά και φορολογικά κίνητρα “δελεάζει” η κυβέρνηση τους πολίτες, που θέλουν να εγκατασταθούν στο κέντρο της Αθήνας, σε περιοχές όπως το Γεράνι, ο Κεραμεικός και το Μεταξουργείο.
Σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για την περιβαλλοντική, οικονομική και αισθητική αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας, προβλέπει μεταξύ άλλων, την ανάπλαση πλατειών στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, την πώληση και ανάπλαση του αμαξοστασίου του ΗΛΠΑΠ στον Κεραμεικό, τη μετατροπή ξενοδοχείων σε φοιτητικές εστίες.

Όπως δημοσιεύει το “Βήμα” (17/05), αναλυτικά οι δράσεις του ΥΠΕΚΑ για το κέντρο της Αθήνας είναι: 

1. Μελέτη - έρευνα στην περιοχή Γεράνι 

Η περιοχή “Γεράνι” στο κέντρου τηςΑθήνας, το πιο αποσαθρωμένο –από πλευράς φυσικών και ανθρώπινων πόρων– τμήμα της πόλης, έχει επιλεγεί για την πιλοτική εφαρμογή δράσεων και πολιτικών που αφορούν την αναζωογόνηση περιοχών. 

Όπως εκτιμά το υπουργείο Περιβάλλοντος, ανατέθηκε έγκαιρα η διενέργεια λεπτομερούς μελέτης χαρτογράφησης, που ολοκληρώθηκε από την αστική MKO Sarcha με στοιχεία στη διάθεση των συναρμόδιων υπουργείων. 

2. Νομοθετική ρύθμιση για κήρυξη περιοχών ως “Ζωνών Ειδικής Ανάπλασης”

Πρόκειται για νέα θεσμοθέτηση σύμφωνα με την οποία σε ακραίες περιοχές με έντονη κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική υποβάθμιση θα μπορεί να εγκρίνονται για ορισμένο χρόνο ειδικές οικονομικές ρυθμίσεις με φορολογικά και άλλα κίνητρα. 

Υποψήφιες περιοχές θα είναι αυτές που δεν θα μπορούν να ανακάμψουν χωρίς κρατική βοήθεια, με μεγάλες ανάγκες και σύνθετα προβλήματα, όπου ο ιδιωτικός τομέας δεν εκδηλώνει ενδιαφέρον και γενικά αδυνατεί να δώσει λύσεις. 

3. Οικονομικά κίνητρα για το Γεράνι και για τον Κεραμεικό-Μεταξουργείο

Τα Υπουργεία ΠΕΚΑ και Οικονομικών θεσμοθετούν φορολογικά και οικονομικά κίνητρα που συμφωνήθηκαν μετά από έρευνα και μέσα από τη συνεργασία τους. 

Πρόκειται για μέτρα μεγάλης αξίας που για πρώτη φορά αποτολμούνται, ώστε να επιστρέψουν οι χαμένες χρήσεις και να εγκατασταθούν νέοι κάτοικοι. Τα κίνητρα αφορούν στην αποκατάσταση κτηρίων και στην υποστήριξη των ιδιοκτησιών όσων επιθυμούν να παραμείνουν ή να εγκατασταθούν στις περιοχές αυτές. 

4. Ανάπλαση των πλατειών Αγίου Παντελεήμονα και Αττικής, της οδού Αγορακρίτου και τμημάτων της ευρύτερης περιοχής 

Οι εν λόγω πλατείες αποτελούν τους εν σειρά φυσικούς υποδοχείς της εντεινόμενης αποσάθρωσης. Η αναβάθμισή τους αποτελεί συνεπώς προϋπόθεση για την ανάταξη περιοχών του ιστορικού κέντρου της πόλης. 

Η χρηματοδότησή τους προβλέπεται να γίνει από το ΠΕΠ Αττικής με προβλεπόμενη ένταξη στο τέλος Ιουνίου και η επιλογή του αναδόχου εργολάβου και εγκατάστασή του στις αρχές Οκτωβρίου 2011. 

5. Πλατεία Θεάτρου 

Μετά την ολοκλήρωση αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την "καρδιά" του Γερανίου, την πλατεία Θεάτρου, η ΕΑΧΑ ΑΕ (Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεις ΑΕ) είναι έτοιμη για την ανάθεση της μελέτης. 

Έχουν ολοκληρωθεί οι προετοιμασίες κατάρτισης του τεχνικού δελτίου και αναμένεται σχετική προκήρυξη από την Περιφέρεια ώστε να υποβληθεί. 

6. Δημιουργία “Κέντρου ΣΑΣ” (Στήριξη Αστικής Συμμετοχής) 

Υστερα από αίτημα του ΥΠΕΚΑ και με απόφαση του ΔΣ της ΚΕΔ, ένα αυτοτελές κτίριο στο Γεράνιδιατίθεται στο ΥΠΕΚΑ για να αποτελέσει το κέντρο αναφοράς της περιοχής των παρεμβάσεων. 

Το κτίριο (πρώην ΟΚΑΝΑ) και η νέα χρήση του θα σηματοδοτήσει τη σύνθετη και συντονισμένη προσπάθεια που απαιτείται από όλους για την αναστροφή της κρίσης. Το κτίριο θα χρησιμοποιηθεί ως “Κέντρο ΣΑΣ” με στόχο να ενισχύσει την έμπρακτη και αποτελεσματική εμπλοκή ατόμων, συλλόγων, οργανώσεων και φορέων για την ανάταξη της περιοχής. 

7. Μετατροπή ξενοδοχείων σε φοιτητικές κατοικίες 

Προωθείται η αξιοποίηση εγκαταλειμμένων ξενοδοχείων της περιοχής της Ομόνοιας και τη μετατροπή τους σε προνομιακές κατοικίες για φοιτητές, με στόχο την αναζωογόνηση περιοχών με νέους χρήστες οι οποίοι θα συμβάλουν στη λειτουργία της περιοχής όλο το 24ωρο, απολαμβάνοντας οικονομικά κίνητρα για την εγκατάστασή τους εκεί. 

Το ΥΠΕΚΑ θα διαθέσει τους πόρους για την υλοποίηση της παρέμβασης την οποία θα πραγματοποιήσει ο δήμος δια των υπηρεσιών του. Τα έσοδα από την ενοικίαση των κατοικιών σε προνομιακές για τους φοιτητές τιμές θα επιστρέφουν στην πηγή τους για τη στήριξη επόμενων δράσεων. 

8. Ζωγραφική τυφλών όψεων κτιρίων 

Στόχος του προγράμματος είναι η ένταξη της τέχνης στον δημόσιο χώρο με την υλοποίηση ζωγραφικών παρεμβάσεων-τοιχογραφιών στις τυφλές όψεις των ακαλύπτων μεσότοιχων. 

Πρόκειται για από κοινού δράση του ΥΠΕΚΑ με την Αντωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ). Στα πρώτα έργα εντάσσεται το κτίριο του ξενοδοχείου Vienna επί της Πειραιώς 20 και Μαινάνδρου, με εμβληματικό εικαστικό θέμα. 

9. Χρηματοδότηση δύο μελετών και έργων “Αθήνα Χ 4”

Μέσα από τον διαγωνισμό “ΑθήναΧ4” της ΕΑΧΑ ΑΕ αναδείχθηκαν προτάσεις μετατροπής των ενδιάμεσων δρόμων οικοδομικών τετραγώνων σε χώρο αναψυχής και μετά από συνεργασία με το Δήμο, είναι δυνατό να υλοποιηθούν πρώτες οι δύο από τις πέντε ισότιμες προτάσεις, που αφορούν την περιοχή μεταξύ Λιοσίωνκαι Σταθμού Λαρίσης και την περιοχή της Πατησίων μεταξύ Ομόνοιας και πλατείας Αγ. Παντελεήμονα. 

10. Εναλλακτικές δράσεις στην Πλατεία Ομόνοιας
Μέσα από την πρωτοβουλία “Με πρόνοια για την Ομόνοια”, το ΥΠΕΚΑ θα καλέσει δραστήριους πολίτες να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους και συμμετέχοντας ως άτομα ή ομάδες να υλοποιήσουν εφήμερες προτάσεις, δράσεις, κατασκευές με στόχο τη δημιουργική ανάκτηση του χαμένου δημόσιου χώρου της πλατείας. Ο δήμος της Αθήνας θα έχει καθοριστικό ρόλο στον συντονισμό, στην υλοποίηση και παρακολούθηση των δράσεων. 

11. ΗΛΠΑΠ 

Το αμαξοστάσιο του ΗΛΠΑΠ (τρόλεϊ) βρίσκεται σε κομβική περιοχή του κέντρου της πόλης σε συνέχεια αναπλασμένων περιοχών και αποτελεί χώρο που η ανάκτησή του θα αναβαθμίσει την ενδιάμεση ζώνη της οδού Πειραιώς προς το Γκάζι, όπου εμφανίζεται μεγάλη και άτακτη συγκέντρωση πλανόδιων και περιστασιακών μικροπωλητών. 

Είναι ήδη σε εξέλιξη η εξαγορά από τα υπουργεία ΠΕΚΑ και Πολιτισμού και Τουρισμού (ΥΠΠΟΤ) του αμαξοστασίου του ΗΛΠΑΠ, επιφανείας 4,5 στρεμμάτων, στην περιοχή του Κεραμεικού για να αναπλασθεί και να αποδοθεί ελεύθερο στην κοινή χρήση. 

12. Χαρακτηρισμός της Ευριπίδου ως “οδού παραδοσιακού εμπορίου” 
Η παρέμβαση στοχεύει στη διατήρηση της παραδοσιακής εμπορικής φυσιογνωμίας ενός δρόμου με συμβολική σημασία, ο οποίος αποτελεί όριο προς την περιοχή του Ψυρρή και μπορεί να συγκρατήσει τη διάχυση της υποβάθμισης. Βρίσκεται σε εξέλιξη η θεσμοθέτηση της ως οδού “παραδοσιακού εμπορίου τροφίμων και συναφών χρήσεων”. 

13. Σήμανση της διαδρομής του “Δημόσιου Σήματος”

Η δημιουργία της πορείας έχει στόχο να σημάνει την “Ακαδήμεια οδό”, που στην αρχαιότητα συνέδεε τον Κεραμεικό με την Ακαδημία Πλάτωνος. Η πρόταση θα αναδείξει την ιστορική φυσιογνωμία της περιοχής. 

Αξίζει να σημειωθεί η πρόσφατη πρωτοβουλία “Το Δημόσιο Σήμα Ενώνει!”, που αφορά την προσωρινή διαμόρφωση από κατοίκους και άλλες εθελοντικές οργανώσεις (ώσπου να ξεκινήσουν οι ανασκαφές) σε προς απαλλοτρίωση από το ΥΠΠΟΤ οικόπεδο στην περιοχή του Δημοσίου Σήματος στον Κεραμεικό. 

Η χρηματοδότηση της δράσης έγινε αποκλειστικά από ιδιώτες χορηγούς και εθελοντική εργασία. 

14. Εναλλακτική παρέμβαση στον Λόφο Στρέφη – Αστικοί Κήποι 

Υστερα από πρόταση του ΚΕΘΕΑ, εξελίσσεται με τη συμμετοχή της ΕΑΧΑ ΑΕ ο σχεδιασμός παρεμβατικής ανάπλασης που αφορά την πιλοτική εφαρμογή και στην Ελλάδα προγράμματος αστικών αγροτικών καλλιεργειών. Έχει επιλεγεί μικρή περιοχή στον Λόφο Στρέφη που είναι ελεύθερη από βλάστηση για να καλλιεργηθεί με τη στήριξη μελών και αποφοίτων της ανοιχτής θεραπευτικής κοινότητας “Διάβαση” τουΚΕΘΕΑ.

15. Θεσμοθέτηση εργαλείων συνολικής ανασυγκρότησης περιοχών με απόσυρση υφιστάμενων κτιρίων και συνόλων 

Μέχρι σήμερα δεν έχουν υπάρξει στην Ελλάδα υλοποιημένα παραδείγματα ολοκληρωμένων προσεγγίσεων υποβαθμισμένων περιοχών με την έννοια της αντιμετώπισης του συνόλου των προβλημάτων. Υπάρχει ανάγκη ενεργοποίησης και εμπλουτισμού των υφιστάμενων θεσμικών εργαλείων και απαιτείται η συνδυαστική χρήση ποικίλων μηχανισμών. Η συμπλήρωση των εργαλείων με τη σύσταση νέων όπως της "Αγοράς Δικαιωμάτων Γης" που θα περιλαμβάνει τη μεταφορά του συντελεστή δόμησης, καθώς και η σύνδεσή τους με επιχειρησιακά και επενδυτικά προγράμματα μικτής οικονομίας, θα οδηγήσουν σε σημαντικά αποτελέσματα. 

16. Αξιοποίηση κτιρίων από το ΥΠΕΚΑ σε υποβαθμισμένες περιοχές

Με τη συγκέντρωση πόρων από διάφορες πηγές και από το Πράσινο Ταμείο προβλέπεται η επισκευή και ο εκσυγχρονισμός δημόσιων και άλλων κτιρίων για διάφορες χρήσεις, όπως κοινωνικής κατοικίας, γραφείων κ.ά. 

Το ΥΠΕΚΑ τα αναζητά στις υποβαθμισμένες περιοχές των παρεμβάσεων και ήδη βρίσκεται σε διαπραγμάτευση για τους όρους διάθεσής τους. Στόχος είναι να εντάξει σε αυτά λειτουργίες που θα τα καθιστούν επιδεικτικά έργα. 

17. Κίνητρα σε δήμους για υλοποίηση έργων με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο 

Για να ενισχύσει τη δημιουργία δομών φιλοξενίας αιτούντων άσυλο που θα αποσυμφορήσουν τη συγκέντρωση των μεταναστών στο κέντρο της πόλης, το ΥΠΕΚΑ προτίθεται να υποστηρίξει τους δήμους που θα υποδεχτούν αυτά τα κέντρα με την κατά προτεραιότητα υλοποίηση αντισταθμιστικών έργων σε αυτούς. 

18. Εγκατάσταση του φορέα Πράσινο Ταμείο σε κτίριο στο Γεράνι 

Για την ενίσχυση της εγκατάστασης υπηρεσιών στο εγκαταλελειμμένο κέντρο ο νέος φορέας θα εδρεύει σε κτίριο του Γερανίου, στο οποίο είναι εγκατεστημένη η ΕΑΧΑ ΑΕ. 

Τα φορολογικά κίνητρα για τις περιοχές Γεράνι και Κεραμεικός - Μεταξουργείο 

Α) Γεράνι 


1. Φορολογική απαλλαγή για το κόστος αποκατάστασης των κατοικιών. Συγκεκριμένα θα εκπίπτει από τον οφειλόμενο φόρο εισοδήματος, επί μια δεκαετία, το 80% της συνολικής δαπάνης αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού του ακινήτου με χρήση κατοικίας (για έργα κόστους μέχρι 600 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο). 

2. Αντίστοιχες ρυθμίσεις αλλά με διαφορετικά ποσοστά κόστους ανά τετραγωνικό μέτρο, προβλέπονται για τα ισόγεια καταστήματα, τους κοινόχρηστους χώρους και τις όψεις των οικοδομών καθώς και για ακίνητα που χρησιμοποιούνται ως γραφεία. 

Οι προϋποθέσεις που τίθενται για τα παραπάνω, είναι το ακίνητο να ιδιοκατοικηθεί ή ιδιοχρησιμοποιηθεί από τον κύριο αυτού ή μέλος της οικογένειάς του ή εάν εκμισθωθεί να εκμισθωθεί σε πρόσωπα που το δηλούμενο εισόδημα τους είναι τριπλάσιο του ενοικίου. Η προϋπόθεση αυτή δεν τίθενται για τα ισόγεια καταστήματα και τα γραφεία. 

3. Επιπλέον, προβλέπεται για μία πενταετία διπλή έκπτωση μισθώματος για επαγγελματίες παροχής υπηρεσιών που θα εγκαταστήσουν τα γραφεία τους στην περιοχή. Εάν πληρώνει ο ενοικιαστής 500 ευρώ το μήνα και σε ετήσια βάση 6.000 ευρώ θα δικαιούται έκπτωση ως δαπάνη 12.000 ευρώ. 

4. Ανάλογη ρύθμιση γίνεται και για τον εκσυγχρονισμό και την αποκατάσταση διατηρητέων κτιρίων. Δηλαδή, εκπίπτει κάθε χρόνο το 1/10 της συνολικής δαπάνης αποκατάστασης και μέχρι κόστος 2.000 ευρώ το τ.μ. 

5. Ακόμα προβλέπεται η χορήγηση κινήτρου για τις αγοροπωλησίες ακινήτων που θα γίνουν στην περιοχή αυτή για χρονικό διάστημα 2 ετών. Συγκεκριμένα ο φόρος μεταβίβασης από 10% που είναι σήμερα μειώνεται σε 3%. 

6. Η περιοχή Γεράνι, που οριοθετείται από την πλατεία Ομονοίας και τις οδούς Πειραιώς, Αθηνάς, Ευριπίδου και Επίκουρου καλύπτεται από 7 ζώνες κυκλικές και γραμμικές του αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων. Οι τιμές εκκίνησης των ζωνών κυμαίνονται από 1.100 - 2.400 ευρώ/τ.μ. και αφορούν νεόδμητα ακίνητα α΄ ορόφου, χωρίς την επιρροή της εμπορικότητας. Οι συντελεστές εμπορικότητας στην εν λόγω περιοχή κυμαίνονται από 1-4. 

Με βάση τα παραπάνω και δεδομένης της παλαιότητας των ακινήτων της περιοχής, οι φορολογικές αξίες των ισογείων καταστημάτων κυμαίνονται από 880 ευρώ/τ.μ. (π.χ. Επικούρου) - 5.880 ευρώ/τ.μ. (π.χ. πλατεία Ομονοίας). 

Οι φορολογητέες αξίες με τη μέγιστη παλαιότητα (25 χρόνια και πλέον) για τον α΄ όροφο, κυμαίνονται από 660 ως 1.450 ευρώ/τ.μ. Μια πρώτη έρευνα αγοράς που έγινε, έδειξε ότι, για μεν τους ορόφους οι αγοραίες τιμές κυμαίνονται από 700 ως 3.200 ευρώ /τ.μ., ενώ για τα ισόγεια κυμαίνονται από 2.200 ως 6.250 ευρώ/τ.μ. 

Λαμβάνοντας υπόψη τη διαμορφούμενη κατάσταση και προκειμένου να υπάρξουν κίνητρα για την ανάπλαση της εν λόγω περιοχής, αποφασίζεται τη μείωση των τιμών των αντικειμενικών αξιών κατά 50% για τους ισόγειους χώρους και κατά 30% για τους ορόφους και για τους υπόγειους χώρους. Η παραπάνω ρύθμιση θα ισχύει έως 31.12.2013. 

Β) Κεραμεικός – Μεταξουργείο
1. Φορολογική απαλλαγή για το κόστος αποκατάστασης των κατοικιών. Συγκεκριμένα θα εκπίπτεται από τον οφειλόμενο φόρο εισοδήματος, επί μια δεκαετία, το 80% της συνολικής δαπάνης αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού του ακινήτου με χρήση κατοικίας (για έργα κόστους μέχρι 500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο). 

2. Αντίστοιχες ρυθμίσεις, αλλά με διαφορετικά ποσοστά κόστους ανά τετραγωνικό μέτρο, προβλέπονται για τα ισόγεια καταστήματα, τους κοινόχρηστους χώρους και τις όψεις των οικοδομών καθώς και για ακίνητα που χρησιμοποιούνται ως γραφεία. 

Οι προϋποθέσεις που τίθενται για τα παραπάνω είναι το ακίνητο να ιδιοκατοικηθεί ή να ιδιοχρησιμοποιηθεί από τον κύριο αυτού ή από μέλος της οικογένειάς του ή εάν εκμισθωθεί, να εκμισθωθεί σε πρόσωπα που το δηλούμενο εισόδημα τους είναι τριπλάσιο του ενοικίου. Η προϋπόθεση αυτή δεν τίθεται για τα ισόγεια καταστήματα και τα γραφεία. 

3. Ανάλογη ρύθμιση γίνεται και για τον εκσυγχρονισμό και την αποκατάσταση διατηρητέων κτιρίων. Δηλαδή, εκπίπτει κάθε χρόνο το 1/10 της συνολικής δαπάνης αποκατάστασης και μέχρι κόστος 2.000 ευρώ το τ.μ. 

4. Ακόμα προβλέπεται η χορήγηση κινήτρου για τις αγοροπωλησίες ακινήτων που θα γίνουν στην περιοχή αυτή για χρονικό διάστημα 2 ετών. Συγκεκριμένα ο φόρος μεταβίβασης από 10% που είναι σήμερα μειώνεται σε 3%. 

Σημειώνεται εξάλλου ότι με το τελευταίο φορολογικό πλαίσιο (ν. 3842/2010 και ν. 3943/2011) χορηγείται φοροαπαλλαγή ίση με το 20% δαπανών μέχρι 3.000 ευρώ και 10% για δαπάνες από 3.001 μέχρι 6.000 ευρώ, για την ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων που εντάσσονται σε έργα του επιχειρησιακού προγράμματος "Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη" και σε παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης των ακινήτων μετά από ενεργειακή επιθεώρηση (Εξοικονομώ κατ’ οίκον κ.λπ.), οι οποίες καταλαμβάνουν πολύ περισσότερο τα ακίνητα του κέντρου, λόγω παλαιότητάς τους.Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Ανοιχτόμυαλο παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Leave a Reply