300x80

Photobucket

Για να διαφήμιση επικοινωνήστε μαζί μας..

Breaking News

Επιστολή στον πρωθυπουργό από "αγανακτισμένους" βουλευτές

Παρεδόθη πριν από λίγη ώρα στο Γραφείο του Πρωθυπουργού στην Βουλή, από την βουλευτή Τόνια Αντωνίου, η επιστολή βουλευτών του ΠΑΣΟΚ με την οποία ζητούν άμεση σύγκληση των θεσμικών οργάνων της Βουλής και του κόμματος, προκειμένου να υπάρξει συζήτηση με θέματα τον απολογισμό ενός χρόνου Μνημονίου, το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα της κυβέρνησης, τα πρόσθετα μέτρα για το 2011 και τις αποκρατικοποιήσεις, καθώς και την διαδικασία εισαγωγής, συζήτησης και ψήφισης των μέτρων στην Βουλή.


Από τη στιγμή που κυκλοφόρησε η σχετική πληροφορία, βουλευτές που υπογράφουν το κείμενο, έσπευσαν να διευκρινίσουν, ότι δε θέτουν κανένα άλλο θέμα, όπως της αλλαγής προβλέψεων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.
Όπως εξήγησαν σε δημοσιογράφους αρκετοί από αυτούς, "αν στο κείμενο υπάρξει κάτι άλλο πέραν της σύγκλησης των οργάνων", οι ίδιοι δεν θα υπέγραφαν.
Οι βουλευτές εκφράζουν την ανησυχία τους για την ψήφιση του Μακροπρόθεσμου Προγράμματος και υπογραμμίζουν, πως οι αποφάσεις για το μέλλον του τόπου, πρέπει να ληφθούν με κάθε σεβασμό στους θεσμούς.
Πέραν της ενημέρωσης, που θεωρούν ότι πρέπει να έχουν, ζητούν να εκφράσουν και οι ίδιοι την άποψή τους και διατυπώνουν ενστάσεις για το ενδεχόμενο να συζητηθεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Όπως είπε χαρακτηριστικά στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, βουλευτής που υπογράφει το κείμενο, "δεν πάμε κόντρα σε τίποτα, ζητάμε διεξοδική συζήτηση".

Ωστόσο, άλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζουν με μεγάλη δυσπιστία την πρωτοβουλία των συναδέλφων τους, αναφέροντας ότι "εμένα δεν θα τολμούσαν να μου φέρουν τέτοιο κείμενο να υπογράψω". Υπονοώντας ότι πίσω από την κίνηση αυτή υπάρχει κάποια ομαδοποίηση.

Χαρακτηριστικά επισήμαιναν ότι οι βουλευτές που υπογράφουν το κείμενο, είχαν καταγραφεί παλαιότερα ως "σημιτικοί" ή "βενιζελικοί".
Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος μίλησε το πρωί της Πέμπτης (02/06) στον Βήμα 99,5, οι βουλευτές ζητάνε να γίνει συζήτηση καθώς "υπάρχουν προβληματισμοί σε διάφορα επίπεδα".

Τόνισε δε, ότι θα υπάρξουν προβλήματα εάν το Πρόγραμμα πάει στη Βουλή χωρίς να έχει προηγηθεί συζήτηση.

"Στην Ελλάδα αγωνιζόμαστε να κατοχυρώσουμε το αυτονόητο" ανέφερε, τονίζοντας ότι "υπάρχουν σημεία για τα οποία θέλουμε διευκρινίσεις".

Το κείμενο που συνυπογράφεται από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, έχει ως εξής:

"Στη σημερινή χωρίς προηγούμενο κρίση, οι στιγμές είναι για όλους μας ιστορικές. Αποτελεί εθνική ανάγκη να συγκροτηθεί άμεσα ενιαίο μέτωπο σοβαρότητας και ευθύνης. Πριν ένα χρόνο ξεκίνησε μια μεγάλη προσπάθεια με οδυνηρές θυσίες του ελληνικού λαού. Κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί ότι οι θυσίες αυτές δεν θα πιάσουν τόπο.

Βρισκόμαστε όμως σήμερα, ένα χρόνο μετά, σε ένα κρίσιμο μεταίχμιο και πάλι. Γιατί; Δεν είναι απλά θέμα πολιτικής ευθύνης, είναι η λογική που επιβάλλει να υπάρξει απολογισμός. Είναι θέμα πατριωτισμού. Είναι ζήτημα Δημοκρατίας. Είναι ζήτημα ευθύνης και συνέπειας. Είναι στοιχειώδης απόδειξη ότι σεβόμαστε την ψήφο των πολιτών.

Παράλληλα υπάρχει διάχυτη η ανησυχία πως η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και μάλιστα ως άρθρο ένα.

Ανάλογες επιλογές φαίνεται να υιοθετούνται και στο ευαίσθητο ζήτημα του εθνικού μας πλούτου (αποκρατικοποιήσεις-αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας). Αποφάσεις που θα προσδιορίσουν το μέλλον του τόπου για πολλές δεκαετίες δεν μπορούν να ληφθούν παρά μόνο με πλήρη σεβασμό στις αρχές του Δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Αυτό επιβάλλει η τήρηση του Συντάγματος και η πολιτική μας τιμή.

Για όλους τους παραπάνω λόγους θεωρούμε επιβεβλημένη την άμεση σύγκληση όλων των θεσμικών οργάνων της Βουλής αλλά και του κόμματος, προκειμένου να υπάρξει ευρεία συζήτηση με θέματα: Απολογισμός ενός χρόνου Μνημονίου. Μεσοπρόθεσμο-πρόσθετα μέτρα 2011-αποκρατικοποιήσεις Διαδικασία εισαγωγής συζήτησης και ψήφισης των μέτρων στην Βουλή".

Την εν λόγω επιστολή υπογράφουν οι βουλευτές: Τόνια Αντωνίου, Βασίλης Γερανίδης, Σοφία Γιαννακά, Εύα Καϊλή, Κώστας Καρτάλης, Πάρις Κουκουλόπουλος, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Δημήτρης Λιντζέρης, Αθανασία Μερεντίτη, Έκτορας Νασιώκας, Όλγα Ρενταρή, Βασίλης Τόγιας, Θωμάς Ρομπόπουλος, Νικόλας Σαλαγιάνης και Μιχάλης Τζελέπης..

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

"Η κυβέρνηση σέβεται όσο κανείς στην πράξη την Κοινοβουλευτική Ομάδα", σχολίασε ο Γιώργος Πεταλωτής για την πρωτοβουλία των 16 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ να στείλουν επιστολή ζητώντας συζήτηση εντός του ΠΑΣΟΚ για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Επισημαίνοντας ότι δεν είχε δει ακόμη το πλήρες κείμενο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι "η έκφραση αγωνίας των βουλευτών είναι οξυγόνο και έχει απαντηθεί στην πράξη με τα όσα κάνει η κυβέρνηση. Τους έχει δοθεί η δυνατότητα να εκφραστούν μέσα από τους Κοινοβουλευτικούς Τομείς Εργασίας (ΚΤΕ), διαβουλεύονται και αποφασίζουν".
Ο κ. Πεταλωτής πάντως σημείωσε ότι "ο καθένας εκφράζει με τον ενδεδειγμένο τρόπο που επιλέγει και όλοι αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους πώς συμπεριφέρονται".
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο "η επιστολή των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ δεν εξομοιώνεται με μη συναίνεση στην κυβέρνηση".

Όσο για το αίτημα που διατυπώνουν η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος να μη γίνει ως νομοθέτημα ενός μόνο άρθρου, αλλά σαν κανονικό νομοσχέδιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν κατηγορηματικός ότι θα ψηφιστεί όπως προβλέπεται για τον προϋπολογισμό, δηλαδή ως πλαίσιο αρχών και κατευθύνσεων.



Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Ανοιχτόμυαλο παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Leave a Reply