300x80

Photobucket

Για να διαφήμιση επικοινωνήστε μαζί μας..

Breaking News

Έκθεση ΔΝΤ: "Αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους"

Μαύρα μαντάτα για την ελληνική οικονομία φέρνει η έκθεση του ΔΝΤ η οποία κάνει λόγο για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
«Η ψυχολογία της αγοράς έχει επιδεινωθεί σημαντικά καθώς φουντώνουν οι εκτιμήσεις για πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση του ΔΝΤ.

Παράλληλα αναφέρεται πως το ΑΕΠ το2011 θα συρρικνωθεί κατά 3,8% συγκριτικά με την προηγούμενη πρόβλεψη που έκανε λόγο για 3% και επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης τους πρώτους έξι μήνες του2012. 

Την επόμενη χρονιά το δημόσιο χρέος της χώρας θα αγγίξει το 172% του ΑΕΠ.

Πιο αναλυτικά η έκθεση αναφέρει:

«Η σταθερότητα διατηρείται λόγω των παρεμβάσεων της ΕΚΤ όμως την ίδια στιγμή το χρηματοπιστωτικό σύστημα (της Ελλάδας) δέχεται ισχυρές πιέσεις λόγω της υποχώρησης της εμπιστοσύνης από τις αγορές και της αύξησης των αναλήψεων. Η μακροοικονομική προσαρμογή συνεχίζεται με την ύφεση να βαθαίνει και τους μισθούς να μειώνονται βοηθώντας τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας παρά το γεγονός ότι η παραγωγικότητα δεν σημειώνει ακόμα βελτίωση.

Οι δημοσιονομικοί στόχοι έχουν επιτευχθεί στις αρχές του 2011 βοηθούμενοι και από εποχιακούς παράγοντες. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν θεσπιστεί ωστόσο καθυστερεί η εφαρμογή τους. Οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν στην εφαρμογή ενός μεσοπρόθεσμου προγράμματος προσαρμογής για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% μέχρι το 2014 ενώ ενέκριναν και ένα λεπτομερές σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων προκειμένου να μεταφερθούν πόροι σε πιο παραγωγικές χρήσεις και να μειωθεί δραστικά το χρέος.

Αναφορικά με την ανάπτυξη εφαρμόζεται ένα πλαίσιο για την αντιμετώπιση της υψηλής φορολόγησης της εργασίας. Τέλος συμφωνήθηκε μια χρηματοδοτική στρατηγική σε συνεργασία με την ΕΕ και την ΕΚΤ η οποία προβλέπει τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε εθελοντική βάση καθώς και ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης από τις χώρες της ευρωζώνης
».

Πολ Τόμσεν: Ταχύτερους ρυθμούς στις μεταρρυθμίσεις 

Την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων με ταχύτερους ρυθμούς ζήτησε ο Πολ Τόμσεν την Τετάρτη (13/7) κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε τηλεδιάσκεψη.

Το στέλεχος του ΔΝΤ δήλωσε μεταξύ των άλλων πως η πορεία του ελληνικού προγράμματος είναι "ικανοποιητική" και ότι η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας "βελτιώνεται σταδιακά".

Παράλληλα παραδέχτηκε πως η συρρίκνωση της οικονομίας ήταν μεγαλύτερη απ' ότι αναμενόταν, λόγω της "μεγάλης υποχώρηση της εγχώριας ζήτησης", συμπληρώνοντας πως το μέγεθος της απόκλισης είναι μικρό με βάση το ευρύτερο μέγεθος της προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας.

Ο ίδιος συνέχισε τονίζοντας πως είναι "ενθαρρυντικά σημάδια" η αύξηση που καταγράφεται στις εξαγωγές της Ελλάδας και πως ο πληθωρισμός βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης, χωρίς την πρόσθετη επιβάρυνση από τους φόρους. 

Ακόμη, προσέθεσε πως εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις, προσθέτοντας πως η χώρα μας θα πρέπει να προχωρήσει με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να επιστρέψει η οικονομία σε ένα βιώσιμο δρόμο. 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Ανοιχτόμυαλο παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Leave a Reply