300x80

Photobucket

Για να διαφήμιση επικοινωνήστε μαζί μας..

Breaking News

Οι καταιγίδες παράγουν αντιύλη

Μια πρωτοφανής ανακάλυψη, που ανοίγει νέους ορίζοντες πραγματοποιήθηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο ακτίνων-γάμα, ''Φέρμι'', το οποίο εντόπισε ακτίνες αντιύλης που παράχθηκαν από γήινες καταιγίδες.

Για πρώτη φορά, οι επιστήμονες συνειδητοποίησαν ότι οι ηλεκτρικές καταιγίδες στον πλανήτη μας, μπορούν να δημιουργήσουν ρεύματα ηλεκτρονίων αλλά και αντι-ηλεκτρονίων!
Μέχρι τώρα, οι ερευνητές είχαν διαπιστώσει μόνο, ότι εξαιτίας των καταιγίδων, παράγονται σπινθήρες ακτίνων γάμα, οι οποίες εξακολουθούν να αποτελούν ένα μυστήριο, όσον αναφορά την προέλευσή τους.
Να σημειωθεί ότι οι ακτίνες γάμα δημιουργούνται κατά μέσο όρο περίπου 500 φορές τη μέρα στη διάρκεια των καταιγίδων.
Παράλληλα, οι καταιγίδες δημιουργούν συχνά ηλεκτρικά πεδία πολύ υψηλής ενέργειας, τα οποία ''αποτυπώνονται'' στους κεραυνούς.
Τα ηλεκτρόνια στις περιοχές των καταιγίδων επιταχύνονται, φτάνοντας σχεδόν στην ταχύτητα του φωτός και εκπέμπουν ακτίνες-γάμα, καθώς συγκρούονται με άτομα και μόρια που συναντούν στην πορεία τους.
Το τηλεσκόπιο Fermi, που εκτοξεύτηκε στα μέσα του 2008, έχει κατασκευαστεί για να ανιχνεύει τις φωτεινές εκρήξεις ακτίνων-γάμα σε κάθε γωνία του σύμπαντος.
Στο πλαίσιο αυτό, έχει εντοπίσει πανίσχυρα φαινόμενα εκπομπής ακτίνων-γάμα από τις πιο απόμακρες γωνίες του σύμπαντος, λιγότερο ισχυρές ακτίνες από τον γαλαξία μας, καθώς επίσης από τον Ήλιο, αλλά και από την ίδια τη Γη.
Τώρα πλέον ανακαλύφθηκε από το τηλεσκόπιο, ότι στις γήινες καταιγίδες, όταν οι ακτίνες γάμα περνάνε κοντά από τους πυρήνες των ατόμων, μπορούν να διαχωρίσουν την ενέργειά τους σε ένα ζευγάρι ύλης-αντιύλης (ηλεκτρονίων-ποζιτρονίων), τα οποία στη συνέχεια, επειδή είναι ηλεκτρικά φορτισμένα, ευθυγραμμίζονται με τις γραμμές του γήινου μαγνητικού πεδίου και ταξιδεύουν τεράστιες αποστάσεις με την μορφή εστιασμένων ακτίνων ύλης και αντιύλης, οι οποίες κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις.
Όταν τα ποζιτρόνια συναντούν ξανά ηλεκτρόνια, ανασυνδυάζονται και παράγουν μια λάμψη φωτός χαρακτηριστικού χρώματος, το οποίο εντοπίστηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο και αποτελεί την ένδειξη της παραγωγής αντιύλης.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Ανοιχτόμυαλο παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Leave a Reply